Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

150-годишна църква рухна, набират 45 хил. лева за възстановяването й

150-годишна църква рухна, набират  45 хил. лева за възстановяването й
Добавена на: 2013-10-18 12:56:57

Църквата в село Хаджидимитрово рухна, съобщи кметът на селото Нестор Несторов

Църквата в село Хаджидимитрово рухна, съобщи кметът на селото Нестор Несторов. Проблемите със сградата са започнали преди години, но липсата на средства е причина те да не могат да бъдат решени, затова сградата на храма “Св. Архангел Михаил” е напълно неизползваема.
“Църквата е на 150 години, като в началото на 80-те години на миналия век започва поддаване на стените, най-вероятно защото е вкопана в земята около два метра. Освен това е изградена и на терен, където има оттичане на води и по тази причина вече повече от 25 години има проблеми с укрепването на сградата”, разказа кметът на селото. Той допълни, че през 2007 година възниква очеваден проблем с църковната сграда. През последните 14-15 години селският кмет е водил редица разговори със свещеници от Свищов и ръководни кадри от Хаджидимитрово в търсене на решение храмът да не се самосъбори. В резултат на заявления до Министерския съвет са отпуснати 7 хиляди лева, които стоят във вид на строителни материали в складове в Свищов. След като се вижда, че положението е неспасяемо, през 2007 година се изнася всичко, намиращо се в сградата – икони, свещници, килими и др. В селото е създаден инициативен комитет с цел набиране на средства от дарения за възстановяване на храма. Кметът уточни, че ще проведе разговори за намиране на средствата за ремонта, ще се обърне и към хора, родени в Хаджидимитрово, които понастоящем живеят и работят в чужбина. Около 45 хиляди лева са необходими за възстановяване на църквата. Нестор Несторов обяви и банкова сметка за набиране на необходимите средства: BG33STSA 93000021305255.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания