Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Станаслав Благов: Реална децентрализация на общините е шансът на Орешарски

Станаслав Благов: Реална децентрализация  на общините е шансът на Орешарски
Добавена на: 2013-09-30 11:48:10

Смятам, че шансът на кабинета Орешарски е реална децентрализация на местната власт

Смятам, че шансът на кабинета Орешарски е реална децентрализация на местната власт, коментира пред „Дунавско дело” кметът на община Свищов Станислав Благов. „Ако това правителство прояви далновидност, то ще приеме процеса на децентрализация и ще спечели от това”, заяви той. Кметът е член на Съвета по децентрализация към Министерството на регионалното развитие, който започва преговори с централната власт за реална децентрализация. Кметът изрази надежда аргументите на представителите на общините да бъдат приети диалогично от правителството. Кметът Благов ще предложи като реална стъпка към децентрализация да има преразпределение на средствата от данъка върху доходите на физически лица – 7% да влизат в централния бюджет, а останалите в общинските хазни. Това ще даде стимул на икономиката и ще свие местната икономика, смята Благов.
Дунавският градоначалник се запозна с модела на местно самоуправление в Норвегия. Това стана в рамките на проект спечелен от Националното сдружение на общините в Република България пред Норвежкия фонд. Делегация от България включваща членове на Управителния съвет на сдружението и кметове на по-големи и по-малки общини – Пещера, Димитровград, Перник и др., бяха на посещение в северната държава. Основна цел на проекта е на място българските градоначалници да се запознаят с местното самоуправление в Норвегия. Домакин на нашата делегация е била Асоциацията на местните власти на скандинавската държава.
„Това е един уникален северен модел на самоуправление и на местните власти”, заяви кметът Благов. По думите му в Норвегия децентрализацията на местната власт е една от най-добрите в света и продължава да се развива. Този процес трябва да се опитаме да го налагаме в българските общини при преговорите с централните власти и процеса на децентрализация у нас е без алтернатива, категорично допълни свищовският кмет. „Ако няма децентрализация няма силна местна власт, когато няма силна местна власт няма демокрация и силна икономика”, обобщи дунавският градоначалник.
Александър ШАБОВ
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания