Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Българският фолклор грейна с цялата си красота на фестивала в с. Царевец

Българският фолклор грейна с цялата си красота на фестивала в с. Царевец
Добавена на: 2013-08-12 16:00:16

Българският фолклор грейна с цялата си красота на фестивала в с. Царевец
Българският фолклор грейна с цялата си красота на фестивала в с. Царевец

С много песни, танци, емоции и красиви пъстроцветни костюми от различните краища на България премина третото издание на Националния фолклорен фестивал “Фолклорен извор `2013” на лятната сцена в село Царевец.

С много песни, танци, емоции и красиви пъстроцветни костюми от различните краища на България премина третото издание на Националния фолклорен фестивал “Фолклорен извор `2013” на лятната сцена в село Царевец. При официалното откриване в първия ден на август старт на надпреварата дадоха Духовият оркестър при военно формирование 28880 в град Белене и групата за народни песни "Царевска китка" при местното читалище. Четири дни на лятната сцена се редуваха колоритни танци, песни и носии на гостуващите групи, състави, ансамбли и индивидуални изпълнители от близки и далечни краища на страната от 19 фолклорни области, разкриващи красотата на неподправения български фолклор. Представиха се и фолклорни формации, чиито изпълнения имаха по-ново съвременно звучене на обработения български фолклор. Много от тях изправяха журито на крака, аплодирайки участниците. Така спонтанно дойде и моментното награждаване на смесената фолклорна група от Калипетрово, Силистренско, и 81-годишния Никола Липков, свирил на изключително рядко срещана триструнна гъдулка.
Радостен факт, отчетен от организаторите на проявата, е все по-голямото участие на млади хора. Като доказателство бе присъствието и на младата Вероника от село Студено буче, Врачанско, която в очакване на излизането си на сцената, хранеше 4-месечния си син Денис. Тригодишната Ива Иванова от Стежерово, но със свищовски корен, бе най-младата участничка. Международен характер на фестивала, освен двата вечерни концерта на гостуващия румънски фолклорен ансамбъл “Дорулетул” от град Тулча, внесе и участието на англичанката Айлин Дороти. От три години тя е член на читалищната група за автентичен фолклор в село Дюлино, Варненско, сподели нейната ръководителка Върба Гочева. В края на конкурсния трети ден атрактивните танцьори на Кукерския състав от Челопеч предизвикаха бурни емоции както на селския площад, така и в летния театър, огласяван от десетките различни по звуци и размери чанове. Вечерен концерт пък изнесе Фолклорна формация към ансамбъл "Гоце Делчев" - София.
Общо 390 състава и индивидуални изпълнители или над 4500 души участваха през четирите фестивални дни. Те се състезаваха в девет категории с присъждане на първо, второ и трето места, подплатени със златни, сребърни и бронзови медали, значки и други награди. Наградният фонд тази година надхвърли 10 000 лева. Участниците бяха оценявани от утвърдилото се вече жури под председателството на фолклориста и водещ на предаването “По нашенски” по БНР Юлия Цанкова и членове народната певица Гуна Иванова, хореографът Димитър Манов, получил на 1 декември м.г. в Португалия Световният Оскар за фолклор на IGF -Международна фолклорна асоциация, д-р Силва Налбантян – Хачерян от Министерството на културата и кметът и председател на читалището в Царевец Генчо Генчев. ПРИЗЪТ за цялостно представяне в областта на автентичния фолклор бе присъден на състава за автентичен фолклор “Калушари” при читалището в село Хърлец, Врачанско. На състава, обявен за един от петте живи човешки съкровища на България, бяха връчени специален диплом и впечатляваща статуетка на скулптора Марияна Кушева, изработила всички статуетки на фестивала. ЛАУРЕАТ на фестивала стана Фолклорна формация АЕДА-Община Нова Загора за изключително професионалното им представяне. НЧ „Доростол 1870”-град Силистра получи наградата на кмета на Община Свищов Станислав Благов. Три са отличията на Министерство на културата – за изключителни творчески постижения на Женски танцов състав за автентичен фолклор “Жарава” от село Хаджидимитрово, община Свищов, и читалищата в Нова Загора и село Гецово, Разградско. Двете награди на БНР – плакети получиха Женска фолклорна група от Стражица и 80-годишният Петър Петров от Габрово. Наградите на кмета на Царевец отидоха при НЧ “Пробуда” - Николово, Русенско и дует Тони и Николай Маринови от Национално музикално училище “Л. Пипков” – София. ДЮТА “Огнени ритми” – Свищов с хореограф Стефан Костадинов спечели най-желаната награда за всеки участник - Наградата на публиката. Тя бе връчена от Даниел Спасов, който отправи покана към ансамбъла за участие в предаването "Иде нашенската музика" по БНТ. Наградата на MKB Unionbank (100 лв.) бе за дуета Вероника Начева и Антонио Симеонов от София. Платформа АГОРА даде две награди по 100 лв. на танцовите състави “Северняче” и “Мераклийче” от Б. Сливово. Две са и наградите на Ателие за народни носии "Балкан фолк" – ваучер за 150 лв. за танцов състав “Мераклийче”- село Градище и ваучер за 500 лв. за трио “Нове” – Свищов. Учредените тази година 3 нови награди за изключителни постижения в областта на българския фолклор отидоха при Група за изворен фолклор-село Венелин, читалището в Ценово и Капанския състав от град Опака. Организационният комитет на фестивала пък връчи почетния плакет на “Фолклорен извор 2013”, юбилейно вино и емблеми на фестивала на генералния спонсор Ганчо Ламбев.
Третият фолклорен празник привлече като публика от близките селища отново стотици любители на неподправените български гласове и песни. За гостите на фестивала през четирите дни имаше редица забавления - грънчарско колело, като на място се моделираха грънчарски съдове и други изделия от глина; обособен щанд за рисуване и оцветяване на свещички и други.
Специалната церемония по официалното обявяване на отличените с награди участници бе изнесена на втора сцена на площада пред кметството. Там под звездите и светлините на прожекторите бяха връчени всички специални награди. Вечерта бе наситена с емоции, илюминации, с много музика и кръшни хора под звуците на оркестър “Канарите” и неговите четири солистки – подарък за участници и зрители от генералния  спонсор на феста. В гала-спектакъла взеха участие и призьори от минали издания на феста.
В края на четиридневния фолклорен маратон организаторите му отчетоха постигане целта на това музикално събитие - да покаже, че българските народни традиции и обичаи, извор на непреходната сила на родния корен и дух, са съхранени и непреходни и се предават като ценно нематериално културно наследство на идните поколения на България. Този фестивал утвърждава присъствието на фолклорното танцово и песенно изкуство в съвременния живот и предоставя възможност на многобройните колективи за обществено признание. Но зад всичко това стои огромният труд на организационния комитет и сътрудници с председател кметът на селото, председател на НЧ “Светлина – Царевец 1927” и член на журито - Генчо Генчев, подплатен финансово от генералния спонсор ППОК “Изгрев 93” с председател Ганчо Ламбев. Организатори на фестивала са НЧ “Светлина - Царевец 1927”, Община Свищов и Кметство село Царевец. Тазгодишното издание на феста се проведе под патронажа на Министерството на културата с партньорството и изключителната подкрепа на Община Свищов, свищовския финансов център на МКБ Юнионбанк, Платформа АГОРА, Ателие за народни костюми “Балканфолк” – София, Винарна Свищов, осигурила 500 бутилки марково вино за участниците. Медийни партньори бяха БНТ, БНР, Фолклор ТВ, Видеосат – Свищов, излъчвал на живо 4-те фестивални дни, както и он-лайн и печатни издания, отразяващи фестивала.
Кметът на Царевец и председател на организационния комитет на “Фолклорен извор` 2013” Генчо Генчев сподели удовлетворение от участието на изключително добре подготвени професионално състави и индивидуални изпълнители, което домакините приемат като доказателство за авторитета на фестивала. Той изказа благодарност на Община Свищов и останалите партньори, които стоят зад всичко случващо се на “Фолклорен извор” и най-вече на генералния спонсор ППОК “Изгрев 93” село Царевец в лицето на председателя Ганчо Ламбев.
Галя ФИРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания