Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

СПЕЧЕЛИХМЕ: ЕВРОСКОЛА-СТРАСБУРГ-ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

СПЕЧЕЛИХМЕ: ЕВРОСКОЛА-СТРАСБУРГ-ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
Добавена на: 2013-06-18 16:25:05

СПЕЧЕЛИХМЕ: ЕВРОСКОЛА-СТРАСБУРГ-ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
СПЕЧЕЛИХМЕ: ЕВРОСКОЛА-СТРАСБУРГ-ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
СПЕЧЕЛИХМЕ: ЕВРОСКОЛА-СТРАСБУРГ-ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

ПЪТУВАНЕ НА 24 УЧЕНИКА ОТ СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТАСБУРГ

Петя Красимирова Маркова, Слав Станиславов Димитров, Славяна Искърова Николова от ХІ а, Константин Валентинов Ангелов и Глория Руменова Ерусалимова от Х б клас
СПЕЧЕЛИХА Регионално състезание „Евроскола“ на Бюрото на ЕП в България
НАГРАДАТА!!!
ПЪТУВАНЕ НА 24 УЧЕНИКА ОТ СОУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ” ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТАСБУРГ ЗА УЧАСТИЕ В МЛАДЕЖКА СЕСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
На 09 юни 2013 година Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание за училища от областите Велико Търново и Габрово за участие в програмата „Евроскола“ на Европейския парламент.
Състезанието се проведе в зала Царевец в конгресния център на Интерхотел Велико Търново. В него участваха девет отбора от училища на Великотърновска и Габровска област.
Въпросите бяха по текущи теми от национален и европейски интерес. Учениците трябваше предварително да се запознаят със структурата на ЕП, с основните политически групи и политически семейства в него, с това, как се избират членовете на ЕП, кои са българските членове на Парламента. По време на дебатите журито оценяваше уменията на състезателите въз основа на няколко критерия — познаване на фактите и интерпретацията им, креативно мислене, умение за извеждане на теза и доказателство.
По изтеглена тема всеки отбор трябваше да направи устно изложение на основната теза на български език, в рамките на не повече от 5 минути и 2-минутно резюме на един от трите работни европейски езици — английски, френски или немски. След изложението журито задаваше въпроси.
Жури на състезанието бяха: Теодор Стойчев, и. д. Ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Мариела Цонева, ръководител на Областен информационен център —Велико Търново, Боянка Димитрова - старши експерт по обществени науки и гражданско образование, РИО -Велико Търново и Теодора Калейнска - ръководител Европа Директно.
Въпросите по които по които състезателите от СОУ „Николай Катранов” развиха своите тези бяха: Какви възможности предоставя ЕС на активните граждани? Знаете ли какви са правата и отговорностите Ви в качеството ви на европейски граждани?
Основното експозе направи Славяна Николова. Петя Маркова изложи резюмето на немски език, а Константин Ангелов на английски език. В представянето в дебата бяха от значение и помогнаха задълбочените знания на Слав Димитров за възможностите и ресурсите, с които Европейският съюз подпомага местните инициативи и тези на Глория Ерусалимова по стратегия 2020 на ЕС. Г-н Пламен Александров, заместник кмет на община Свищов помогна изключително много в предварителната подготовка на учениците.
Състезанието беше изключително оспорвано. Отборът на СОУ «Николай Катранов» беше в първата група заедно с отборите на ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров", Велико Търново и СОУ "Максим Райкович", Лясковец, които са също сред спечелилите. От явилите се 9 отбора, четири спечелиха наградата за посещение на 24 ученици от техните училища в Европейския парламент в Страсбург.
Гледах и слушах нашите момчетата и момичетата с гордост и възторг. Бяха се подготвили отлично, говореха уверено и бяха спазили дори дрескода за едно такова състезание–от униформите до прическите, изглеждаха перфектни и красиви. И както отбеляза председателя на журито, Теодор Стойчев, и. д. Ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България: „Като ви гледам и слушам вие вече сте готови експерти по въпросите на Европейския съюз”.
Днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни не само да познават, но и да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа. Опитвайки се да вземат важни решения за своя собствен живот, в търсенето на личната си посока, те трябва да участват в европейския дебат и да изпитат "на живо" уникалността и многообразието на това да си гражданин на ЕС.
Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".
На нашите европейски експерти предстои участието им в успешната подготовка на още 19 момчета и момичета от СОУ „Николай Катранов” за участието им в сесията на Европейския младежки парламент.
Браво Петя, Слав, Славяна, Константин, Глория!
Пожелания за хубаво лято!
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания