Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

„Танцът на вековете” изправи свищовлии на крака

„Танцът на вековете” изправи свищовлии на крака
Добавена на: 2013-05-14 13:28:23

„Танцът на вековете” изправи свищовлии на крака
„Танцът на вековете” изправи свищовлии на крака
„Танцът на вековете” изправи свищовлии на крака

Освен отдаденост и дисциплина, децата дадоха пример на съгражданите си и със сътрудничеството помежду си

Танцовите състави от Школата по балет при свищовското читалище, заедно със свои приятели, създадоха блестящ спектакъл за историята на танца. В продължение на повече от два месеца, участниците в двете групи по класически балет (предучилищна и 1 – 4 клас), трупата за модерен балет и Хип-хоп състава Beat the beat усърдно работиха за осъществяване на мащабния проект. Освен отдаденост и дисциплина, децата дадоха пример на съгражданите си и със сътрудничеството помежду си. За да подкрепят усилията на балета, в спектакъла се включиха участници от състава за народни танци с художествен ръководител Георги Владимиров, както и техни приятели. Въодушевлението покрай трескавата подготовка увлече и немалко странични хора, вземащи присърце усилията на градското читалище и неговите състави да поддържат огънчето във факлата (или по-точно кандилото) на изкуството и духовността в Свищов. Виниловите рекламни материали за шоуто безплатно изработиха в ателието на „Братов реклами”. Флаерите заплатиха от Ротари клуб, мултимедията осигури Петър Петров от Бизнес център Свищов, а поканите изработи Таня Ликова от общинското направление Култура. За пъстротата на сценичното облекло помогнаха Мила-М и търговеца Иван Самоковлиев.
            Така за танцьорите и тяхната ръководителка Надя Йорданова остана задачата да измислят, изработят и представят готовия си продукт. Сценографията е дело на самите състави. Хип-хоп групата разработи своята екипно, като първа сред равни се е проявила Екатерина Цачева. Танцът на модерния балет е дело на набиращата скорост в областта на хореографията Гергана Ангелова, а за двете малки групи се погрижи лично Надя Йорданова. За гладкото провеждане на спектакъла се потрудиха тоноператора, осветител и сценограф (3 в 1) Цветан Григоров и водещия (в случая силует зад параван) Димитър Андреев.
            Историята на танца, представена пред препълненият читалищен салон, стартира от самата зора на човечеството, с малките дивачета на Надя, празнуващи успешния си лов. След тяхното ритмично изпълнение вековете се завъртяха като въртележка. Красива антична девица изненада приятно предричивите богове, след като бе нехуманно умъртвена в жертвоприношение, японка демонстрира деликатната изящност на източния танц, млади придворни дами показаха висш пилотаж в гавота и т.н. докато лентата се превъртя до бийтовете на XXI век, с чиято първосигналност, кръгът тъй да се каже, се затвори.
            Краят на великолепното представление изправи публиката на крака и продължителните овации окрилиха младите самодейци. Общата оценка за показаното танцово майсторство и професионалната организация съпътстваща шоуто се колебаеше (по думите на различни възрастови зрителски групи) между „Моо яко”, „Страхотно” и „На баба сладурчетата”. Събраните средства от символичния вход ще помогнат на Школата по изкуствата да се обзаведе с нова музикална уредба (или поне част от такава), а Надя Йорданова обеща, че тези които не успяха да се снабдят с билети за спектакъла „Танцът през вековете”, ще имат възможност да го изгледат скоро.  
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Дарителска Кампания