Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Представиха краеведско издание за село Морава

Представиха краеведско издание за село Морава
Добавена на: 2013-05-10 13:57:10

Книгата носи заглавие ”Морава – миналото, развитието, настоящето”

На 18 април т.г. в с.Морава бе представена краеведска книга за родния край. Жителите на селото отдавна мечтаят за нея, но по редица обективни и субективни причини тя едва сега се появява на бял свят, въпреки че опити има много отдавна. Книгата носи заглавие ”Морава – миналото, развитието, настоящето”, а нейни автори са Иван Димитров и Милена Колева. Пред жителите на селото и гостите, поканени за случая, авторите на книгата разказаха как са стигнали до трудното решение да се заемат с такава отговорна работа, какви проучвания са направили, какви трудности са срещнали, как е структуриран огромният материал в книгата. Присъстващите научиха, че материалът е подреден в седем глави и като се започне от местоположението и природните условия на селото, последователно в книгата са разкрити исторически данни за селището през времето на І-та и ІІ-та българска държава, времето на турското владичество, социално-икономическото развитие след Освобождението до 1944 г., участието на моравчани в 4-те войни, участието във ІІ-та световна война и след това е показано развитието на Морава след 1944 г. По-нататък в следващите глави читателят се запознава със създаването на различните икономически и обществени организации, с поминъка и духовния живот на моравчани в миналото и днес. Книгата съдържа важни приложения и богат снимков материал.
При представянето на книгата Милена Колева заинтригува слушателите с умело подбрани моменти от отделни глави, като например това, че Морава има 10 опълченци, загинали в Освободителната война, двама доброволци, взели участие в Сръбско-българската война, 27 загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, 2 загинали във Втората световна война и редица други, които са слава и гордост за моравчани. Накрая кметът на с. Морава Георги Георгиев изказа сърдечна благодарност на дарителите: ППК”Искра”; ППК”Възраждане”, ЕООД ”Кемапул” и Тодор Такев Стойчев от гр.Свищов, без чиято финансова подкрепа патриотичното начинание не би било  факт.
 
Росица ГЕОРГИЕВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания