Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

На 3 март свищовци изкачиха историческия връх Шипка

На 3 март свищовци изкачиха историческия връх Шипка
Добавена на: 2013-03-12 12:40:40

Така свищовци се присъединиха към хилядите българи, изкачили историческия връх, за да се включат в националните чествания на 135-та годишнина от Шипченската епопея.

Група участници в Пенсионерски спортен клуб “Нове” в нашия град взехме участие в тържествата на връх Шипка по повод Националния празник на България - 3 март. Така свищовци се присъединиха към хилядите българи, изкачили историческия връх, за да се включат в националните чествания на 135-та годишнина от Шипченската епопея. Пред вечния огън, запален след пауза от 35 години, застанахме, изпълнени с благоговение пред саможертвата на руските воини и българските опълченци, които донесоха така жадуваната свобода. В тяхна памет хора на различна възраст си припомняха Вазовата ода „Опълченците на Шипка”. Ден по-рано групата ни разгледа експозицията “Колю Фичето - живот и творчество” в историческия музей на град Дряново. Тя включва част от творчеството на самоукия Майстор и посредством макети (сред които и този на свищовската църква „Св. Троица”), експонати и оригинални документи посетителят се запознава с живота и дейността на великия възрожденски строител. Като пенсионери-спортисти се включихме и в еко-похода край Дряновския манастир, проведен съвместно с група на Студентското туристическо дружество при СА “Д. А. Ценов” с водач университетският преподавател и планинар Николай Нейков. Разходката по екопътеката разкри живописните каньони на река Андъка, която заедно с река Дряновска са оформили пещерата “Бачо Киро”, като са придали най-причудливи форми на образуваните сталактити, сталагмити, сталактони.
Галя БОРИСОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания