Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Политици и експерти се обявиха категорично срещу АЕЦ Белене

Политици и експерти се обявиха категорично срещу АЕЦ Белене
Добавена на: 2013-01-18 16:54:22

Политици и експерти се обявиха категорично срещу АЕЦ Белене
Политици и експерти се обявиха категорично срещу АЕЦ Белене
Политици и експерти се обявиха категорично срещу АЕЦ Белене

Казват, че имаме нужда от ядрена централа до Белене. Не им вярвам.
Ваньо Шарков

Политици и експерти се обявиха категорично срещу АЕЦ Белене
Политици от дясното пространство, експерти и учени проведоха среща със свищовската общественост, на която бяха разяснени въпроси свързани с предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика, плануван за 27 януари. За срещата в Свищов гостуваха депутатите от Синята коалиция Ваньо Шарков, Иван Иванов, Петър Москов и експертът доц. Красен Станчев. Присъстваха също кметът на община Свищов Станислав Благов и заместниците му, както и всички кметове на кметства от общината и общински съветници от „Коалиция за Свищов”. Към препълненият салон на свищовското ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856”, ораторите апелираха към масово участие в предстоящия референдум и отхвърляне веднъж за винаги на пагубния проект „АЕЦ Белене”. Проект, под чиято сянка, по думите на водещия на срещата зам. кмет на община Свищов Пламен Александров, минаха вече 30 години. Срок по-дълъг от досегашния живот на мнозина от присъстващите в залата. Освен това, пак по негови думи, никой не е запознат по-добре с рисковете на проекта от жителите на региона и никой не е откривал толкова строителни площадки за ядрени централи от тях – цели три.
 
Ст. Благов (кмет на Община Свищов):
 Същността на въпроса на референдума с въпрос „Да се развива ли ядрена енергетика на България чрез изграждане на нова ядрена централа”, означава за нас едно  – ще има ли АЕЦ до Свищов. Всички помним, че преди много години, за Свищов промените започнаха с борба срещу АЕЦ. Тогава имахме куража свободно да изразим своята позиция. Нима сега ни е страх? Ще го направим пак! През това време имаше много лъжи, но ние, гражданите на Свищов не се подадохме на внушения. Никой не вярва на мита, че покрай строителството на централата ще има голяма трудова заетост. Структурата на безработицата ни ме притеснява като кмет на общината, но истината е, че малцина ще намерят реализация там. Нещо повече, коренно ще се промени структурата на местната икономика. Традиционно развити отрасли ще се свият или ще са унищожени. Резултатите не могат да бъдат прогнозирани. Свидетели сме на това, че по отношение на проекта „Белене”, сред отговорните хора на България, днес битуват две направления на страха – някои политици мълчат за да не загубят позициите си и чакат да си припишат дивиденти от резултата, какъвто и да е той. За други, мотивацията им е определена от корпоративни интереси. Вярва, че в града на Алеко Шишманов и Радославов няма и не трябва да има страх. Вярвам, че в деня на референдума всички ние ще излезем да изразим волята си. Гласувайте по съвест. За мен, въпроса за проекта АЕЦ Белене има само един отговор и той е категоричен – НЕ!
 
 
Иван Иванов (Народен представител от Синята коалиция)
Вие бяхте първите, които въстанахте през 1989 г. срещу АЕЦ Белене. Днес отново пледираме за тази кауза. АЕЦ Белене е най-голямата корупционна схема действала някога у нас. Днес, всички ние сме обединени от кауза – да спрем източването на България. Фактите говорят – АЕЦ Белене е икономически неизгоден, финансово обезпечен и опасен. Защо неизгоден? Защото струва 21 млрд. лв. Пари които нямаме. Отказват ги и нашите съседи. Не ги даде нито един инвеститор, макар такъв да търсеха три български правителства, тези на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Бойко Борисов. Изследванията показват, че до 2030 г., с наличните си мощности България ще задоволява своите енергийни нужди. Това значи само едно: АЕЦ Белене е икономически необоснован. Повече, през последната годна производството на електроенергия в България е намаляло със 7,7%. Износът е намалял с 22%. Поради това, че в целия регион няма повишено търсене на енергия. В Европа започва енергийна революция. Въвеждането на мерки за енергийна ефективност правят устойчиво потреблението на енергия. Плановете на България до 2020 г. предвиждат увеличение на брутния вътрешен продукт с около 60%, а потреблението на енергия да намалее с 21%. Какво ще правим с електроенергията ако бъде въведена АЕЦ Белене. На каква цена ще бъде енергията й? Два пъти по-висока! Това е цена социално непоносима за бедна България. Последна по жизнен стандарт в Европа. Не на последно място: АЕЦ Белене е опасен проект. За Беленския разлом през 1984 г., съветски учени заключиха, че от всички площадки Белене е най неподходяща за строеж на ядрена електроцентрала. Съветът на експертите беше дейностите да се прекратят. БКП игнорира това. Ние знаем какво е силен земен трус. Свидетели сме на катастрофални последици. След Фокушима, Европа преосмисли енергийната си стратегия. Германия, Италия, Белгия, Швейцария, Дания сложиха край на ядрената си енергетика. Ръководството на Европейския съюз обнародва директива, според която всяка страна с ядрени мощности трябва да погребва отпадъците от ядрено гориво на своя територия. Навремето в Козлодуй бе проведено допитване дали вблизост до града да се строи хранилище за радиоактивни отпадъци. Тогава 94% от гласувалите гласува с „НЕ”. Днес има партии, които апелират към бойкот на вота. Предимно този зов се чува от лагера на Миглена Кунева, която като активен участник в управлението на НДСВ носи пряка вина за предсрочното затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.
Нека в предстоящите избори водещия мотив бъде мисълта за бъдещето на България. Десетилетия ще са нужни за да се изплатят тези 21 млрд лв. нужни за строежа на централата Една група хора вече закопа 1,8 млрд лв. Вижте действията и мотивите им. Те не подкрепят българската енергетиката, а една  кражба.  АЕЦ Белене значи ниски доходи и високи цени на тока за българските граждани. Нека не го допускаме.
 
 
Доц. Красен Станчев, Институт за пазарна икономика:
На 18 август 1991 г. Комисията по околна среда въз основа на искането на депутатите изследването на БАН и собствено проучване излезе с решение: Стоп на проекта АЕЦ Белене. Оттогава проектът бе реанимиран многократно. Изрекоха се безброй лъжи. Въпреки лъжите обаче, разумът си пробива път. Днес можем да изчислим цената на електричеството на АЕЦ Белене. Ако всичко мине по най-удачния начин. Ако няма забавяния, рискове, аварии и корупция, което вече не е така. Ако с образуването на цената не се търси печалба, а единствено излизане на нула в баланса, цената на ел. енергията ще възлиза на 9,94 евро цента. В това изчисление не влизат рисковете. Не е направена социално - икономическа оценка. За този проект трябва да се жертват други сегменти от икономиката. Ефекта не е и няма как да е изчислен. Според изследванията за цената на централата, ползвани от БСП и произхождащи от сайт с анонимен автор, най-ниски и близки с обявените цени на РОСАТОМ са стойностите 7,8 – 9,7 млрд евро. За да излезе на нула сметката при тези нереални цени,  според най-оптимистичния вариант цената на енергията ще бъде  2 пъти по-висока от енергийния микс към момента. В калкулацията не влиза прилежащата инфраструктура, резервни и заместващи мощности и извеждане от експлоатация. Последните възлизат на около 5 млрд евро. Как ще се отрази това на джоба на българина. До тук за проекта АЕЦ Белене всички са платили 296 лв. Това са преки плащания през цената на енергията. Ако прибавим последващите прогнозни плащания, новата централа ще струва на всеки по 2074 лв. В момента всеки работещ българин плаща годишно средно 2010 лв. за пенсии, образование, здравеопазване. Ако се вземат предвид само избирателите, цената за всеки от тях е около 2500 лв. Ако авантюрата Втора атомна се реализира без рискове и аварии и при добавяне на разходите за складиране на ядреното гориво, за АЕЦ Белене всички ще платим по 3900 лв. И то на фона на прогноза, че за следващите 15 – 20 години не се предвижда нужда от нови мошности. Дори сега мощностите на ВЕЦ „Марици”-те се задържат на около 80%, за да се натовари централата в Козлодуй.
Петър Москов (Народен представител от Синята коалиция):
Спорът за АЕЦ Белене има и своята политическата страна. Нещо повече, няма по-политичеки въпрос. Едни странни хора искат да похарчат 20 млрд. Това е сума равна на бюджета без постъпленията от еврофондовете. Това е абсолютно политически въпрос. Знаем, че БСП е „за” проекта. За техния партиен интерес и мераци за спечелване на изборите цената е здравето на хората. Това е типична комунистическа позиция. За позицията на ГЕРБ не може да говорим, защото те постоянно си менят мнението. На предстоящия вот ще гласуваме срещу една кражба. Срещу едно убийство – точноп така може да се нарече строеж на ядрена централаи съхраняване на обработеното й гориво в сеизмичен район. Тези хора искат да ни поставят в зависимост от една държава извън нашата политическа общност. За тях България изглежда като сервизното помещение на Европа. През България преминават едни тръби. Има парни котли които задоволяват чужди енергийни нужди. Мръсно, килересто, някакви хора им работят. Така изглежда за червената олигархия бъдещето на България. Бъдеще, от което лично аз ще направя всичко възможно да предпазя децата си.
 
 
Ваньо Шарков (Народен представител от Синята коалиция):
Казват, че имаме нужда от ядрена централа до Белене. Не им вярвам. Семействата на тези хора, които говорят „ЗА” АЕЦ Белене не живеят като всички останали българи. Ако искаха да построят централа, те за 30 години да са го направили. За този период от 30 г., 24 г. те са във властта. Знаете морала на тези хора. Когато след Чернобил Украйна се мобилизираше, те изведоха България на манифестация. Знаете ли, че ако в България има ядрена авария, единственото място, което не трябва да се евакуира е Петрич? Някога с протестите срещу централата в Свищов се зароди гражданско общество. Нека днес всички ние го съживим. Да противодействаме и на политиците, които съветват да се бойкотира референдума. Те напомнят са като кибиците. Стоят и мърморят безсмислено. Те са изключително досадни и накрая винаги с победителите. Не това ни е нужно. Нужна ни е категорична позиция. Нека след време децата ни казват, че са родени в града на просветителите, дарителите и възрожденците. Не в града на Втора атомна. Доклад от 2010 на Института по физика на земята към руската академия на науките гласи, че най-голямата опасност за високите здания в Москва предтавляват нискочестотните колебания от огнища на сеизмична активност, произхождащи от източните Карпати, зона Вранча, Румъния, отдалечена от Москва на 1350 км. Тези хора искат да ни убедят, че да се строи ядрена централа тук е безопасно. Това е лъжа и престъпление.
 
Димитър Спасов
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания