Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Тревожно намаляват децата, посещаващи детска градина

Тревожно намаляват децата, посещаващи детска градина
Добавена на: 2013-01-11 10:29:01

979 са малчуганите, които към момента всекидневно ходят в забавачница

Тревожно намаляват децата, посещаващи детска градина
 
Тревожна тенденция за намаляване броя на децата, които посещават детска градина, се отчита в началото на 2013 година. 979 са малчуганите, които към момента всекидневно ходят в забавачница. Една година по-рано броят им е бил 1044 според справка от отдел “Образование и култура”. Девет са специализираните заведения на територията на общината, които се посещават от деца до 6-годишна възраст. Най-много към момента са малчуганите в ЦДГ №3 “Радост” – 153, но в сравнение с началото на м.г. се отчита намаление от седем деца. В почти всички останали градини се отчита също намаление в броя на децата. Най-чувствително е то в ОДЗ “Слънчо” – в началото на 2012 година децата са били 158, а в момента са 135. Единствено в ЦДГ №2 “Калина Малина” се отчита увеличение в броя на децата – 124 през януари 2012 г. при 125 този месец.
Тенденцията е наистина тревожна, коментира Милена Богданова, началник на отдел “Образование и култура”. По думите й през м.г. на национално ниво се отчита най-ниската раждаемост за последните години. В момента в отдела се изготвя бюджетът за настоящата година. Прави се всичко възможно въпреки намаляване броя на децата да няма съкращения в персонала в деветте забавачници. Милена Богданова допълни, че финансирането е по стандарт, като за дете, в зависимост от възрастта и броя на населението в съответната община, средно се отпускат по 1500 лева. Положителният момент в цялата ситуация е, че се наблюдава оптимално ниво на средна посещаемост от 17-18 деца в градините, допълни М. Богданова. Тя уточни, че има общини в страната, където средното ниво е 28 деца, което означава, че групите са буквално напълнени и се отделя малко време и внимание на децата.
Друго положително в цялата ситуация е, че на този етап не се обмисля увеличение на таксите за детски градини. В момента родителите на деца плащат месечна абонаментна такса в размер на 10 лева. Отделно се заплаща такса от два лева за храна, но сумата се плаща само ако детето е посещавало занятия.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания