Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици, употребили дрога или алкохол, са сред посещаващите Центъра за обществена подкрепа

Ученици, употребили дрога или алкохол, са сред посещаващите Центъра за обществена подкрепа
Добавена на: 2013-01-04 09:32:17

Случаите на употреба на наркотици от подрастващи не са много, но ги има, като най-често става въпрос за употреба на цигара с наркотично вещество

Ученици, употребили дрога или алкохол, са сред посещаващите Центъра за обществена подкрепа
 
В края на 2010 година бе одобрен проект за създаване на Център за обществена подкрепа в града ни. След ремонта на помещенията на институцията и назначаването на персонала в него реално предлагането на услугата стартира от 1 юли 2011 година. Проектът приключи на 29 февруари 2012 година и със заповед от Агенцията за социално подпомагане центърът стана държавна делегирана дейност от 1 март м.г., припомня Ася Михайлова, директор на ЦОП-Свищов. Институцията се помещава на втория етаж в бившето СОУ “Алеко Константинов”.
50 деца е капацитетът на центъра, като те го посещават по график. Целевите групи, които ползват услугите, са деца и семейства в риск. Деца в риск са подрастващи, които са преживели или са били свидетели на насилие или деца с противообществени прояви, пояснява Ася Михайлова. Към целевата група спадат и непълнолетни от непълни семейства – деца, на които родителите са отишли на гурбет в чужбина и за тях се грижат баба и дядо, както и деца без родители. При такива случаи липсва контрол от страна на близките, особено за подрастващи във възрастта 12-14 години. На този етап в ЦОП-Свищов няма случаи на деца, станали жертва на трафик, но работещите имат капацитета да положат грижа и за тях. Деца, употребяващи наркотици и алкохол, също попадат в целевата група на центъра, както и подрастващи с асоциално поведение в училище. Семействата в риск са пък тези с по-малки възможности за отглеждане на потомството и такива с по-голям брой деца.
Центърът осъществява обучение и на кандидат-осиновители, като и след осиновяването продължава работата – задължително 2-годишно наблюдение на детето спрямо семейството и как детето се развива в новата среда. Общо шест подобни обучения са извършени от създаването на центъра преди година и половина. В него има случай, когато семейство е осиновило дете и в момента кандидатства повторно. Услугите, които предлага ЦОП-Свищов, са краткосрочни и дългосрочни. В началото на учебната година центърът е подписал споразумения с директорите на училища за съвместна работа и сътрудничество. Децата стават все по-активни и любопитни и освен това начинът, по който живеят, създава проблем както в семейството така и в учебната среда, пояснява Ася Михайлова. По думите й има случаи, в които родителите и не подозират, че тяхното дете има проблем в училище. Само за месец ноември от СОУ “Н. Катранов” подобни случаи са четири, от ПГ ЛПС са насочени три деца и т.н. Освен това се работи и със завършващите СУПЦ “Св. Климент Охридски” в с Овча могила. Целта при тях е да се изградят умения за самостоятелен живот, защото те са живели в институции. Специалистите от центъра работят и с децата, които са дошли на обучение в ПГ ЛПС. За тази група е характерно, че децата идват най-често от малки населени места в града, където животът е доста по-различен от село.
Случаите на употреба на наркотици от подрастващи не са много, но ги има, като най-често става въпрос за употреба на цигара с наркотично вещество. Има и непълнолетни, хванати с дрога. Заловените ученици с наркотик са от добро семейство.  Един от характерните случаи, разглеждан от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е на момиче на 12 години, което употребява алкохол до безпаметно състояние. Детето е закарано с линейка в Бърза помощ. На делото в комисията бащата е категоричен, че няма занижен родителски контрол и се аргументира с факта, че всеки ден давал на щерка си по 20 лева. В центъра са регистрирани и случаи на насилие върху деца. Един от тях е побой върху дете. Последният случай е за дете, което бе отвлечено от 40-годишен педофил. За съжаление, в ЦОП-Свищов е регистриран и случай на насилие от дете върху майката. Става въпрос за момиче, което има връзка с 27-годишен мъж. Девойката живее с майка си, след като баща й е починал.
Традиция в центъра вече е отбелязване на различни празници. Първото подобно тържество е на 1 юни – Деня на детето, отбелязано е и началото на учебната година, като в зависимост от възрастта си децата са получили подаръци. На 19 декември се състоя и тържество, посветено на Коледа и Нова година, станало възможно благодарение спомоществователството на свищовски бизнесмени.
Щатът на Центъра за обществена подкрепа е десет души -  педагози, психолози и социални работници. При капацитет 50 деца в момента се консултират 63. За изминалите месеци приключените успешно случаи са 27. До момента е извършен ремонт и на помещенията в края на м.г., в които се помещава ЦОП-Свищов. До март той се е помещавал в три стаи – две големи за работа с деца и една за персонала. В момента всички помещения са ремонтирани основно, като има отделни стаи за персонала и помещения за занятия.
Александър ШАБОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания