Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Големия приятел на Свищов Йоан Никулае стана бизнесмен № 1 на Румъния

Големия приятел на Свищов Йоан Никулае стана бизнесмен № 1 на Румъния
Добавена на: 2012-11-26 16:28:54

Големия приятел на Свищов Йоан Никулае стана бизнесмен № 1 на Румъния
Големия приятел на Свищов Йоан Никулае стана бизнесмен № 1 на Румъния

В последния брой на румънското издание на списание „Форбс” е отбелязано, че най-богатия румънец за 2011 година е крупния аграрен и енергиен бос Йоан Никулае, чието състояние се изчислява на над 1 – 1,1 милиарда евро

Големия приятел на Свищов Йоан Никулае стана бизнесмен № 1 на Румъния
 
         В последния брой на румънското издание на списание „Форбс” е отбелязано, че най-богатия румънец за 2011 година е крупния аграрен и енергиен бос Йоан Никулае, чието състояние се изчислява на над 1 – 1,1 милиарда евро. По този начин досегашният водач в листата на най-заможните бизнесмени в северната ни съседка – медийния магнат и предприемач Дину Патричиу от водещото първо място вече е преминал на трета позиция в престижната класация с публично оповестени авоари от 800 – 900 милиона евро. Втори в листата на богатите румънци е живеещия в САЩ Франк Тимиш с 950 млн. евро.
         Тази класация не оставя безразлични жителите на Свищов, които преди две години с решение на общинския съвет № 832 от 25 март 2010 година удостоиха г-н Никулае с най-високото почетно звание на община Свищов. Тогава, по време на тържествената церемония новия почетен гражданин на Свищов Йоан Никулае трогнат прие жеста, присъден му от признателните му български приятели отсам Дунава в знак на усилията му за учредяването  на първия в историята на двете съседни държави трансграничен българо-румънски еврорегион и вложената  мащабната инвестиция за изграждането на фериботната връзка между Свищов и Зимнич, която значително спомогна за възвръщане славата на Свищов като солиден транспортен център на голямата европейска река.
         „Световната финансова криза почти не засегна бизнеса на Йоан Никулае, дори напротив – 2012 година се оказа един изключително успешен период за многостранната дейност на ръководения от него консорциум „Интерагро”, твърди категорично представителят на фирмата за България инж. Никола Попов. Той успешно представлява разнородните бизнес-начинания на най-влиятелния румънски предприемач в България вече цели 8 години.
         Много може да се говори за специализираната в различни сектори на икономиката компания на Йоан Никулае „Интерагро” . Тя осигурява хляб на 10 – 15 хиляди работници, част от които жители и на Свищов. Дейностите и са в сферата на земеделието, енергетиката, химическата промишленост, търговията със селскостопанска продукция, в туристическия бизнес и в други области. Една от основните дейности на компанията е производството и износът на химически торове в почти всички държави на Европа и на други континенти. „Интерагро” е и най-големият потребител на газ в Румъния, консумирайки 4 милиарда куб. метра годишно, като целта е да постигне пълна енергийна независимост, влагайки почти 400 милиона евро в изграждането на инсталации за производство на топло и електроенергия с ко-гернерация с общо мощност 90 мегаватчаса. Дори в момента компанията с президент Йоан Никулае усилено работи върху изграждането на още една централа с капацитет 450 мегаватчаса на природен газ. Сред плановете на предприемача фигурира и намерение в недалечното бъдеще в Свищов също ще бъде изградена система за подаване на компресиран газ от северната ни съседка.
         За мащабната дейност на смелите бизнес-начинания на почетния гражданин на Свищов Йоан Никулае красноречиво говори и фактът, че в момента тече изграждането на завод за производство на растителни масла с капацитет 200 хил. тона годишно..
         „Интерагро”, която видно от наименованието си има сериозни интереси в земеделския бранш  обработва над 500 хиляди декара земеделска земя и представлява един от най-крупните доставчици на вътрешния пазар , осигуряващ зърно за изхранването на многомилионното население на Румъния.
         „По отношение на туристическия бизнес, „Интерагро” притежава хотели по румънското черноморие, но бисерът в този бранш е 5-звезден хотел в Карпатите”, споделя инж. Никола Попов.
         Разностранните интереси  на най-заможния румънски бизнесмен се простират и върху любимия му спорт – футбола. Той е собственик на един от водещите отбори в първа дивизия на Румъния – отборът „Астра”, съставен от подбрани и доказани играчи, който отскоро вече тренират на новопостроения си стадион в гр. Гюргево и радват с успехите си на терена своите фенове.
         „Йоан Никулае е голям приятел на България и особено на Свищов, убеден е инж. Попов, който общува ежедневно с бизнесмен номер едно на Румъния. По думите му той е сърдечен и земен човек и намира общ език с всички. А за специалните му симпатии към Свищов говори фактът, че е избрал за място на новия си дом брега на Дунава край Зимнич, откъдето да се любува на светлините на достолепния ни град.
 
                                                                                                          Ганка Иванова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания