Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Поляци взеха пример от Свищов

Поляци взеха пример от Свищов
Добавена на: 2011-08-09 16:49:52

Поляци взеха пример от Свищов
Поляци взеха пример от Свищов
Поляци взеха пример от Свищов

Побратименият на Свищов полски град Хрубешов приложи на собствена почва челния опит на крайдунавския град, създавайки свой фестивал на античното наследство с име „Готания”, подобен на свищовския „Орел на Дунава”.

Поляци взеха пример от Свищов
 
                Побратименият на Свищов полски град Хрубешов приложи на собствена почва челния опит на крайдунавския град, създавайки свой фестивал на античното наследство с име „Готания”, подобен на свищовския „Орел на Дунава”. По покана на организаторите, реенакторската група към Съвета по туризъм в Свищов гостува, привнесе колорит на първото фестивално издание и взе участие в Битката за Готания.
         Възстановката се базираше на предполагаем сблъсък между бранителите на Готания и римските нашественици. Според легендите, готите пристигнали в страната Готисканза с три кораба, водени от своя крал Бериг. Няколко поколения по късно, в резултат на кървав конфликт,  част от тях напуснали мощната вече страна и потърсили нова родина на юг, в земите между Балтийско и Черно море. Новата страна нарекли Готаниа.
         На тази историческа основа, полските наследници на древната Готания разиграха възстановка на антична военна кампания в която съюзените Готи и Даки от реенакторската група „Терра Дачика”, дадоха отпор на римската експанзия. За лош късмет на домакините в трите фестивални дни валя почти непрестанно, което поразреди зрителите на богатата програма, силно повлияна от тази на „Орел на Дунава”. В резултат на лошото време много събития отпаднаха, други бяха проведени не на обявените места. Въпреки това, момчетата от Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта, които пътуваха 34 часа за да се отзоват на приятелската покана, записаха блестящо участие и обраха овациите на зрителите. На висота се показа и „цивилната” реенакторска група, която под дъждовното полско небе показа бита на някогашните господари на света. „Тиловаците” свариха традиционната за Свищов рибена чорба и стоплиха легионерите до толкова, че в импровизирана атака те се наложиха над превъзхождащите ги варварски пълчища и триумфираха сред заблатеното поле с плячкосаното им бойно знаме.
         Освен в общите възстановки, свищовската група представи своя програма и след като по сценарий във финалната битка римските легиони бяха разгромени, легионерите от Първа тракийска кохорта и Първи италийски легион пожънаха най-много аплодисменти и овации от публиката.
         Полският фестивал, макар и далеч от нивото на „Орел на Дунава”, спечели нови привърженици на свищовските реенактори и популяризира още повече родното културно и историческо наследство. Успешният проект на Съвета по туризма в Свищов получава отглас вече и извън границите на Европа. За последното издание на фестивала имаше запитвания чак от Индия. Стратегията за развитие на туризма в Свищов предвижда преминаване на ново ниво на проекта, чрез безпрецедентна не само за България възстановка на античен център – легионния град Нове. Историческо богатство, останало неексплоатирано в комерсиалния си потенциал през годините. Фестивали, като този в Хрубешов, както и престижните участия на свищовската група в самият Рим са стъпка в посока популяризиране на Свищов като туристическа дестинация. Факт, който би донесъл на града един крайно необходим нов източник на приходи.
 
Димитър Спасов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

От Свищов е авторът на българския химн

Цветан Радославов е роден в Свищов през 1863 г., автор на песента "Мила Родино", която...
Научете повече»


Дарителска Кампания