Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Дневният център отпразнува първия си рожден ден

Дневният център за деца с увреждания в Свищов отпразнува първия си рожден ден на 10-ти ноември.
Центърът бе изграден по проект "Превенция на институционализацията на деца с увреждания от община Свищов", с който Общината кандидатства и спечели финансиране от програма ФАР на стойност 109 984,47 евро или 215 110,93 лева.
След края на проекта - от юни тази година, с решение на Общинския съвет, Дневният център за деца с увреждания в Свищов бе преобразуван в делегирана държавна дейност и започна да предоставя целодневна грижа за посещаващите го деца. В момента капацитетът на социалното заведение е запълнен. Екипът на Центъра се грижи за 30 деца на възраст между 3 и 13 години с физически, ментални и психични заболявания. В Центъра работят двама социални работници, логопед, рехабилитатор, психолог, възпитател, техническо лице и хигиенист, като се очаква скоро да бъде назначен и втори психолог.
Тържеството в чест на първия рожден ден на Дневния център за деца с увреждания в Свищов събра много гости – кметът на Общината Станислав Благов, заместник-кметът Пламен Александров, който бе и ръководител на проекта за изграждане на Центъра, представители на администрацията, директори на социални служби, родители и деца.
"Благодарим на всички, които ни помагаха през изминалата година. Имахме трудни моменти, но имахме и много хубави преживявания заедно.", каза на празника директорът на Дневния център Теменужка Тодорова. Според нея ролята на Центъра е да оказва професионална помощ на децата със специфични потребности, за да могат те да разкрият потенциала си, а иначе "мястото на децата с увреждания е там, където са всички останали деца", заяви Теменужка Тодорова.
По време на празника бе показана презентация, демонстрираща работата и постигнатите успехи на екипа и децата в Дневния център през изминалата година.
"Всички видяхме колко много е постигнато за една година, но най-важното е, че за пореден път се убедихме, как хората тук, освен че са много добри професионалисти, работят преди всичко със сърце.", заяви в своето приветствие към екипа на Центъра кметът на Общината Станислав Благов и пожела успех на социалното заведение.
На тържеството бе съобщено, че екипът и децата Центъра са участвали в кампания на Европейската комисия за опазване на околната среда под надслов "Кликни и засади дръвче", и в тази връзка са получили като подарък две дръвчета. На празника за първия рожден ден на Дневния център двете дръвчета бяха символично засадени в двора му от кмета Станислав Благов и едно от децата, а директорът на социалното заведение Теменужка Тодорова обеща, че всички в Центъра ще се грижат за дръвчетата.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Дарителска Кампания