Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Емил Тодоров от БДЗП получи престижна награда

Преди броени дни в Лондон, Великобритания, регионалният координатор на БДЗП в Свищов Емил Тодоров бе отличен с най-престижната в света награда за природозащитна дейност - наградата "Уитли". Високото отличие бе връчено на свищовския еколог лично от Нейно кралско височество принцеса Анна. Това стана на официална церемония в Кралското географско дружество в Лондон, организирана от Природен фонд "Уитли" – благотворителна организация, която раздава международни природозащитни награди.
Наградите "Уитли" се раздават всяка година от 1994 г. до днес. Тяхната цел е да открият, спонсорират и обнадеждят водещи природозащитници и техните екипи. Тази година почти 100 човека се състезаваха за място на финала на наградите "Уитли".
Емил Тодоров от БДЗП – Свищов бе отличен с престижната награда за работата му с общностите по долното течение на река Дунав за опазването на хиляди мигриращи и гнездящи птици. Отличието е доказателство за неговите заслуги за подсигуряване на нови природни убежища и защита на огромните ята птици, които използват река Дунав и влажните зони в района за гнездене и миграция.
Наградата включва субсидия за природозащитен проект в размер на 30 000 £, дарени от Паула и Марио Фреринг, надписан плакет, членство във влиятелната организация на спечелилите награда "Уитли" и възможност за кандидатстване за нова субсидия от Природен фонд "Уитли".
Коментирайки успеха на Емил Тодоров, създателят на фонда и председател на журито Едуард Уитли каза: "Целта на наградите "Уитли" е да се откриват и подкрепят природозащитници, чиято визия, страст, отдаденост и лидерски качества водят до вдъхновяващи резултати в опазването на природата и помагат за изграждането на бъдеще, в което хората и природата съжителстват в хармония. Емил ни впечатли с умението си да въвлича местните хора в своите дейности като например фермерите, които поставят гнезда и рибарите, които пък докладват за гнезда на морски орли. Впечатляващи са и неговите усилия, положени за убеждаване на българската държава да опазва своите природни ресурси, докато търси и използва алтернативни източници на енергия".
На официалната церемония в Кралското географско дружество в Лондон Нейно кралско височество принцеса Анна връчи още четири награди по 30 000 £ на изявени природозащитници от Индия, Кения, Шри Ланка и Тайланд.
Най-високата награда на Природен фонд "Уитли – Златната награда в размер на 60 000 £ получи д-р Гладис Калема-Зикусока от Уганда за природозащитната й дейност в гористия район Буинди, където е обучавала местните хора на мирно съжителство със застрашените планински горили.
На церемонията по връчването на наградите са присъствали водещи британски и световни медии, както и 400 души публика, сред които посланици, донори и водещи лидери в опазването на околната среда.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания