Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Среща на ученици от СОУ "Николай Катранов"

Среща на ученици от СОУ "Николай Катранов"
с Кръстьо Преславски и Ингрид Шикова
Мислех си, че петък следобед не е подходящо време за сериозни училищни мероприятия, та дори това да е среща с членове от екипа на първия български еврокомисар Меглена Кунева. И учениците мислеха така, но големите се оказаха достъчно отговорни и напълниха актовата зала. Неочаквано имахме една от най-интересните си срещи, като станахме част от Европейският календар на знаменитите си гости.
Кръстьо Преславски е на 30 години. Той е асистент на еврокомисаря и отговаря за календара и част от задачите, свързани с България. Един от създателите на европейските центрове "Europe direct" и Ръководство за участие в работата на институциите на Европейския съюз. Ако това не ви впечатлява ще добавя, че е млад и красив, а очите му блестят и се смеят, дори когато гледа сериозно. Искаше на всяка цена да убеди младите хора в залата, че е бил обикновено българско момче - като тях, учил е в обикновена английска гимназия, като тях, което означава, че всеки от тях, ако учи упорито и пожелае, би могъл след време също да работи в някоя от европейските институции. Конкурсните изпити за европейските институции са с по-високи критерии, защото има много желаещи да постъпят на работа в тях.
Доц. д-р Ингрид Шикова е в катедра европеистика на СУ "Св. Климент Охридски", а по втори договор в Делегацията на Европейската комисия в България. И понеже главните вълнения на учениците са свързани с това, признават ли се българските дипломи в държавите от Европейския съюз, отговорът беше, разбира се положителен, но с добавката, че отличната диплома не е достатъчна. Най-важното е действително да имаш компетенциите от тази диплома, любознателността и желанието да работиш.
Какво още научиха учениците?
Европейската комисия е изпълнителното тяло на Европейския съюз - нещо като правителството на Европа. Кабинетът на еврокомисар Кунева се състои от 17 човека. Само 4 от тях са българи, защото се избират на квотен принцип. Но в ЕК работят още 300 българи.
За работата си с нея Кръстьо Преславски споделя в интернет: "Без да звучи като хвалебствие, но тя е много активна. Нещо, което много ми харесва, че много бързо разбира нещата и се опитва да ги разбере както навътре, така от експертна гледна точка. Така че това означава, че с нея се работи сравнително трудно, защото е много изискващо, но е много интересно, от друга страна".
"Когато страната ни вече има европейско настояще, е важно да възпитаваме поколение, което е информирано и е способно да взема решения по различни въпроси" смята Еврокомисар Кунева, и за тази учебна година тя и екипът и даряват 60 000 европейски дневници на около 600 български училища. Станали част от европеийският календар на членовете на екипа на комисар Миглена Кунева, учениците от СОУ "Николай Катранов" също получиха от европейските дневници, които ще бъдат връчвани на ученици с отлични постижения в различни области.
И част от обръщението на Еврокомисар Меглена Кунева, в европейския дневник:
"...Европейският съюз е отлично място за живот и учене, дава множество предимства и предизвикателства за активните хора....Европейският дневник е покана към вас да бъдете критични и конструктивни по въпросите, които засягат вашето ежеднение...Вашето познаване и увереност в бъдещето на Европа са ключовете към успеха на Европейския съюз.
Бъдете разумни, бъдете активни, бъдете отговорни. Желая ви успехи!"
Надя Мочкова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания