Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

World Monuments Fund

Римският град Нове (1-7 век сл. Хр.) близо до Свищов беше включен от авторитетната американска организация World Monuments Fund (http://www.worldmonumentswatch.org) в списъка на стоте археологически и културни обекта по света, заплашени от унищожение заради климата и човешката дейност. Чрез авторитетната международна организация се постига официалното признаване на Нове като стойностен обект на световното културно наследство, заслужаващ обществено внимание. В публикувания списък (http://wmf.org/pdf/Watch_2008_list.pdf) влизат паметници от 59 държави и са забележителности като светилището Мачу Пикчу в Перу, църквата Рождество в контролирания от палестинците Витлеем и Синята джамия в Египет. С най-много застрашени паметници – седем – са САЩ, следвани от Перу с шест и Индия и Турция с по пет.
"Паметниците на културата и архитектурните забележителности по света са застрашени от промените в климата. Независимо дали става дума за покачващи се морета, разширяващи се пустини, наводнения или други климатични аномалии, те заплашват съществуването на културното наследство от Канада до Антарктика." Това предупредиха от World Monuments Fund.
Римският военен лагер Нове, основан в средата на първи век след Христа, също е в списъка на стоте обекта, застрашени от изчезване. Нове, който се намира в северна България близо до Свищов, е бил предната стража в северозападната провинция на Римската империя Мизия. Днес Нове е архитектурна забележителност, разработвана от български и полски археолози от 60-те години на миналия век.
Военният лагер Нове е бил основан през 45 г. сл.Хр. по заповед на римския император Клавдий. През 69 г. тук се установява Първи Италийски легион, изпратен по времето на император Траян да защитава границите на римската империята срещу варварите (даките) отвъд Дунава. Именно около лагера на този легион се развива мощен град, разположен на важен кръстопът, през който се е минавало от отвъддунавските земи към Филипополис и Константинопол, както и към Черно море.
Нове се разработва от български и полски археолози от 60-те години на миналия век. Досега основно са проучени центърът на военния град с главната сграда, офицерските жилища, легионните терми и болницата, специално построена от император Траян.
Според World Monuments Fund архитектурната забележителност Нове е застрашена от редица природни влияния: растителност, горещина, ерозия, нестабилност на почвата и наводнения. Всички тези фактори са допринесли за влошаване на състоянието на структурата на глинените, дървените, каменните и тухлените стени. "Въпреки че археолозите предприеха множество спешни опити да предпазят забележителността, те не са достатъчни", се казва в доклада на организацията. "Заради недостатъчното финансиране и липса на подходящо управление, не се предприемат действия за подобряване на ситуацията."
В списъка на World Monuments Fund влизат сто обекта от 59 държави по целия свят. От 1996 година организацията е разпределила повече от 47 млн долара за 200 обекта. Снимка: worldmonumentswatch.org
В списъка на World Monuments Fund са включени и по-малко известни световни забележителности като древната джамия в Чингети (Мавритания), заплашена да бъде погълната от пустинята, инуитските обекти на остров Хершел (Канада), застрашени от топящите се ледове и хижа в Антарктика, използвана от британския изследовател капитан Робърт Скот, заплашена да бъде затрупана от снеговете. Политическите конфликти също застрашават архитектурното и културно наследство на планетата. Най-заплашени са забележителностите в Ирак, както и гигантската статуя на Буда в Афганистан, която беше разрушена от талибаните през 2001 година и имаше няколко опита да бъде възстановена.
"От списъка става видно, че истинският враг на културното наследство е човекът," каза Бони Бърнъм от организацията. "Но също както сме причинили вредите на паметниците, човекът има и силата да ги поправи."
През тази година за пръв път като причина за изчезването на световното културно наследство е добавено и глобалното затопляне. Други фактори са политическите конфликти, замърсяването на околната среда, развитието и туристическият поток, както и стремежът да се стоят модерни сгради и модерният начин на живот.
Списъкът със застрашените от изчезване сто културни и археологически забележителности се обновява на всеки две години. Целта му е да алармира за опасността за историческото наследство на човечеството и организаторите на инициативата твърдят, че имат успех. Повече от три четвърти от местата, изброени през миналите години вече не са заплашени от изчезване. Една от основните дейности на World Monuments Fund е да събира и отпуска средства за възстановяването на обектите, като от 1996 година са разпределени повече от 47 млн долара за 200 обекта.
Обектите, влизащи в списъка, се избират от група експерти, които оценяват забележителности, предложени от правителства и археолози. Оценява се основно тяхната важност и степен на застрашеност.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания