Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

С кораба "Вихрен" между Свищов и Зимнич за 5 евро

С чаша вино на кораба "Вихрен" бе открит тържествено атрактивен круиз по река Дунав. В петък първата пасажерска линия между пристанищата Свищов – Зимнич събра градската управа и бизнеса на два града, много гости, приятели и журналисти от двете страни, присъстваха също зам.-областният управител на В. Търново Антон Паричев и префектът на окръг Телеорман Йонел Изина.

От българска и румънска страна лентата на кораба прерязаха председателят на общинския съвет в Свищов доц. д-р Андрей Захариев, концесионерът на пристанището Румен Йорданов и един от най-големите бизнесмени на Румъния Йон Николае. С водосвет отец Евгени освети корабния трафик, който обединява двете държави след влизането им в ЕС за съвместни инициативи и международни проекти. И като доказателство за трансграничното сътрудничество още от сутринта дефилираха безплатни круизи по Дунав с деца от Свищов и Зимнич. С любопитство и интерес румънците акостираха на българското пристанище в петъчния уикенд, за да разгледат забележителностите на академичния Свищов.

Румен Йорданов, шефът на концесионера "Драгажен флот – "Истър" АД, обясни, че дружеството си е поставило амбициозната задача да възстанови трафика между Свищов и Зимнич, съществувал преди 17 години. За целта е бил купен корабът "Вихрен" за 350 000 лв., който ще превозва около 200 пътници на един курс. Линията ще действа всеки петък, събота и неделя два пъти дневно – в 9 и 16 часа от пристанището в Свищов и в 10 и 17 часа от Зимнич. Цената на круиза е 5 евро в двете посоки, а самата разходка трае 20 минути.

Румен Йорданов каза още, че "Драгажен флот – "Истър", освен че ще осигури удобство на гражданите на Европа в този участък на реката, има амбицията да увеличи броя на пасажерите, минаващи през международното свищовско пристанище. Обсъжда се вариантът корабът да бъде използван и за круизи до свищовските острови, където живеят редки птици и атрактивен дивеч. Но пристанището имало още едно малко корабче за десет души, което ще бъде обновено основно за ловен туризъм, подчерта Йорданов.

Символика потърси в 1 юни – Деня на детето, префектът на Телеорман. Йонел Изина обяви, че в бъдеще ще бъде открита и фериботна линия между Свищов и Зимнич и съвместният проект още повече ще задълбочи връзките между Свищов и Зимнич.

Доц. Андрей Захариев пък отчете, че с кораба "Вихрен" се поставя началото на една обща регионална структура между областите на Велико Търново и Александрия, в частност между Свищов и Зимнич, които стават земи както на българите, така и на румънците. И противно на европейската бюрокрация, само за три месеца бил реализиран круизът между двете общини. И доц. Захариев покани румънците за официалните чествания на 130-годишнината от освобождението на Свищов.

След официалната церемония, и както си е редно, за успеха на пасажерския трафик гостите изпиха по чаша вино на импровизирано парти на кораба "Вихрен". После потеглиха от пристанище Свищов към Зимнич, за да се насладят на красивата гледка на реката.

И точно по средата на круиза се изсипа дъжд като по поръчка да приветства съвместното начинание между двата дунавски града. Дъждът обаче не смути официалните пасажери, които продължиха с наздравиците.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания