Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

доц.д-р Ю. Николова почетен гражданин на Свищов

Почетният гражданин на Свищов доц.д-р Юлия Николова:

"Държа в ръцете си ключа на един град, в който завинаги остава заключено сърцето ми"


С "Върви, народе възродени", изпълнен от ПБХ "Янко Мустаков", започна тържествената сесия на Общински съвет Свищов на 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Заседанието бе с единствена точка – реализация на решение 855/ 21.12.2006 г. на ОбС Свищов, протокол 74, за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Свищов" доц. д-р Юлия Николова. Тази почетна титла й бе дадена единодушно от общинските ни избраници във връзка с нейната дългогодишна научна, преподавателска и изследователска работа, както и за нейната отдаденост към Свищов. "На този празник на нашия дух отбелязваме и голямата победа на българския народ да остави следа в световната цивилизация така, щото кирилицата да стане третата официална азбука на ЕС. Днес Свищов отново празнува по своя си уникален начин, завещан от нашите предци, дали на България над 100 първи неща, голямата част от които са дълбоко свързани с културата, с духовността, с образованието. А когато в залата на ОбС ние заседаваме по нашия си свищовски начин – добър, почтен и духовно извисен, България трябва да ни гледа, уважава и да се поучава. Защото това, което свищовци са дали, дават и ще дават, е най-доброто, което България заслужава", каза в приветствието си председателят на ОбС доц. д-р Андрей Захариев преди да връчи на доц. Юлия Николова Удостоверение № 42, с което Общинският съвет и Община Свищов й присъждат почетното звание.

В приветствието си към доц. Юлия Николова кметът на общината Станислав Благов заяви: "Три са нещата, с които особено се гордея – затова, че Свищов и гражданите му успяха да възстановят църквата "Св. Троица", че обединихме усилия в изграждане на Паметник на дарителите и третото – че доц. Юлия Николова създаде книгата "Достойно естъ", която служи на свищовци като библия. Благодаря ви, че съумяхте да предадете онзи свищовски дух, оставил следа в световната цивилизация." Станислав Благов връчи на новия почетен гражданин символите на града ни и картина от свищовския художник Иван Бонев, възпитаник на доц. Николова, която силно развълнувана сподели: "Благодаря за удоволствието да присъствам на тържествената сесия на ОбС в най-светлия ден на почит към словото и духовността. Приемам за изключително висока чест удостояването ми със званието ми, осъзнавам сериозността на моралната отговорност и живея с убеждението, че то е израз на уважение към всички ония безкористни деятели на бълг хуманитаристика, които ратуват за благото на града и са пробудили в душите на свищовци желание да творят добро чрез силата на знанието и словото. Държа в ръцете си ключа на един град, в който завинаги остава заключено сърцето ми. Моя приятелка ми подари стара книга от бащината си библиотека. На първата й страница с неравен, но четливзакръглен почерк е изписано: 1872-ра мая 2-ри, Свищов, почтен град". Този документ е от 135 години. Обръщайки се днес към хората и града, имам основание да считам, че нищо не се е променило и не може да се промени в тая оценка. Горда съм, че съм почетна гражданка на такъв почетен град. Благодаря Ви!".

След закриване на тържествената сесия множество свищовци поднесоха на доц. Юлия Николова цветя и поздравления.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания