Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Уникални находки от Нове за първи път ...

Уникални находки от Нове за първи път се показват на изложба в Посетителския център край Свищов

Уникални релефи, надписи, колони, статуи и други ценни находки, открити при проучването на древния римски град Нове, са подредени в Посетителския център край Свищов. Те се излагат на показ за първи път. Миналата година находките се завърнаха в България след 7-годишен период на консервация и реставрация в Полша.

Изложбата "Каменна пластика от Нове", която ще е отворена за посещения около два месеца, бе открита от кмета на Свищов Станислав Благов в рамките на международната археологичска конференция за римските граници, на която крайдунавският град е домакин.

"Една от амбициозните задачи на Община Свищов е развитието на културния туризъм. Убедени сме, че Свищов имам какво да покаже на света", каза кметът Благов на церемонията по откриването на изложбата.

Сред първите посетители на експозицията бяха Дейвид Брийз – ръководител на проект "Култура 2000" и главен консерватор на Шотландия, археолози от Великобритания, Германия, Словения, Словакия, Полша, Испания и България, участващи в конференцията в Свищов.

Минути след откриването на изложбата директорът на Исторически музай – Свищов Пети Доневски информира, че се водят разговори за обявяването на римския град Нове за световен паметник на културата.

Геновева ТАНЧОВСКА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания