Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

КАТОЛИЦИ СЕ СЪБРАХА НА ФОЛКЛОРЕН СЪБОР В СЕЛО ОРЕШ

Католици от цяла Северна България се събраха в Ореш за участие в Националния фолклорен събор на католическите общности. Със свои изпълнения в празника се включиха фолклорни групи от 7 селища, пръснати в областите В. Търново, Плевен и Монтана. Преобладаващата част от местните хора там изповядват римокатолицизма.

Съборът се проведе за четвърти поред път и е в чест на католическия епископ Филип Станиславов. Проявата е част от поредица реализирани проекти по програма "Живо наследство" – София, финансирани от фондициите "Работилница за граждански инициативи" и "Крал Бодуен" в Белгия. В резултат на инициативите били създадени детски и юношески танцови състави, група за народно пеене, формация за стари градски песни, както и състав от деца и възрастни за пресъздаване на автентични местни обичаи.

Станиславов е роден през 1596 г. в Ореш и произхожда от влиятелно павликянско семейство. Изпратен е от чипровските отци в Италия, за да се подготви за мисионерска дейност. Там той постъпва в Иларийския колеж в Лорето, където наред с благословието са изучавали и граматика, философия, църковно право, чужди езици. Получавайки висока култура и знание, епископът отдава целия си живот в служба на църквата и хората. Със свои средства през 1648 г. открива в с. Трънчовица второто училище в България. Той става известен най-вече с издаването на първата печатна книга "Абагар" през 1651 г., която съдържа поучителни молитви и легенди.

Златина ДИМИТРОВА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания