Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ОбС поиска от гл. прокурор проверка на АЕЦ-Белене

Общински съвет - Свищов в официално писмо до главния прокурор Борис Велчев и Гиньо Ганев, омбудсман на Република България, поиска проверка на законността, целесъобразността и процедурната издържаност на подновяването на строителството на АЕЦ "Белене".

В писмото има искане и за проверка на изразходените над 8 милиона долара за ДОВОС на бъдещата централа, изготвен от фирма "Парсънс", както и за легитимността на експертизите, предшествали решението за започването на строителството.

В писмото, подписано от председателя на ОбС – Свищов доц. д-р Андрей Захариев, се иска и финансова ревизия на изразходваните средства от замразяването на обекта през 1990 година до днес. Документът се придружава от решението на местния парламент от 29 март т.г. против изграждането на АЕЦ "Белене". Освен това се прилага и декларацията, приета от българо-румънския форум, провел се в нашия град, както и становището на две местни екоорганизации.

С този акт на сезиране с изх. № 960/16.04.2007 г. ОбС- Свищов се превръща в първата легитимна българска институция на ниво местна власт, която открито застава срещу строителството на АЕЦ Белене и разполагането на национално хранилище за ядрени отпадъци в нашия регион, заяви доц. Захариев. "Ядреното лоби очевидно осъзнава, че местната власт в Свищов е независима и представлява местната общност. Тук няма хора, зависими нито от фирми, нито от институции. Изключително отговорното поведение на представените в ОбС партии и на самите общински съветници, доказва, че в този си състав няма да отстъпим. Тази е годината на избори и сценарият, който ядреното лоби ще разиграе, е чрез нови политически субекти или чрез замяна на състава на представени вече в ОбС такива, декларацията да бъде отменена от новия мандат. Вариант, който лично мен би ме притеснил, е тръгване към директна дискредитация на институциите Общински съвет и кмет на общината и на представените в ОбС политически партии с оглед още от този мандат отмяна на декларацията. Но нашата позиция е отговорна, с оценка и защита на бъдещето и перспективата на нашите деца. А когато става дума за децата, никакво ядрено лоби не може да ни повлияе! Защото за радиацията няма граници!", заключи доц. Захариев.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания