Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Мелинда от Монтана с Гран При от"Звездици за Лора"

13-годишната Мелинда Христова от Монтана, изпълнила "Жена на всички времена" и "Horchat Hai Caliptus" из репертоарите на Петя Буюклиева и на Ищар, е носител на Гран при от Третия национален конкурс за популярна песен "Звездици за Лора", който се проведе от 13 до 15 април в нашия град. На специална церемония в неделя вечер тя получи изработената от скулптура Чавдар Велчев статуетка лично от Илиян Николов, баща на Лора, която загина на 4 април 2004 г. във водите на река Лим.

Три дни на сцената на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови", на която талантливата млада свищовска звездица Лора изпя много песни, се явиха 106 млади дарования. И в тазгодишното издание на фестивала участниците бяха разделени в четири възрастови групи от 7 до 19-годишна възраст. На първи тур те изпълняваха българска песен, а на втория - песен по избор. Председател на 7-членното професионално жури бе отново певицата Маргарита Хранова.

Тюркян Сали Исмаил от Шумен е носител на специалната награда на Община Свищов – грамота с плакет на Общината, сувенирни материали от нашия град и 100 лв., връчени лично от кмета Станислав Благов. Друг изпълнител от Шумен – Симеон Йовчев спечели наградата на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови - грамота и картина на Камен Крумов, връчена от зам.- кмета и председател на читалищното настоятелство Пламен Александров. Наградата на БНРадио - продуциране на песен и участие в концерт като солисти на БИГ Бенда към националната медия получиха Мелинда Христова (Монтана), Никола Чочев (Г Оряховица), Вяра Пенчева (Добрич) и Наташа Радева (Свищов). 15 деца, сред които и нашите представители Евелина Иванова, Пламен Борисов и Таня Трайчева получиха покана за участие в "Хит минус едно". Със специалната награда на журито за артистичност бе удостоен Евгени Игнатов от Г. Оряховица (І група) за изпълнение на песента "Бал на мишките". Награди раздадоха и фирмите "Файв Трейд" и"Реклами Братов", книжарница "Галактика" и ТВ "Видеосат".

Високото ниво на участниците затрудни професионалното жури и наложи в някои от категориите на генералното класиране да бъдат наградени повече от един участник. Наред с грамотите и микрофоните-статуетки, наградените във всяка възрастова група получиха и последното издание на МФ "Алеко Константинов" - книгата "Бай Ганьо". Бащата на Лора осигури на всеки изпълнител традиционните медал и диплом като спомен за участието им в конкурса.

В гала-спектакъла в последния ден от конкурса участваха всички призьори. Най-бурните аплаузи в препълнения читалищен салон заслужено съпътстваха изпълнението на първенеца в трета група – представителят на местния клуб "Естрада" Пламен Борисов, на Дамян Дамянов от Пазарджик и рожденичката - ЕмЕли Римпева от Монтана, за която всички присъстващи изпяха "Честит рожден ден!". За приказното й послание и яркото й артистично присъствие тя получи и книжка с приказки на А. Каралийчев.

Сълзи на радост от полученото признание и на мъка по загиналата Лора обливаха лицето на 13-годишната Мелинда Христова - носителката на Гран При от тазгодишното издание на конкурса "Звездици за Лора". За нея Илиян Николов каза: "Тази награда за мен е много лична. Мелинда е на годините на Лора, а показа като нея и упоритост, и качества. Тя е изгряващ голям талант, който трябва да се стимулира и подкрепя. Дано успее, дано да стане добра певица! Благодаря на Мелинда, че беше тук!" В концерта се включиха и миналогодишните призьори, двама от 40-те финалисти в "Мюзик Айдъл" Лазар Вълчев и Николай Манолов, дошли специално да пеят за Лора. По традиция рецитал изнесе председателят на журито Маргарита Хранова. В него тя бе включила свои нови песни, една от които изпълни заедно с Таня Трайчева от клуб "Естрада". Букет от български хитове певицата изпя заедно с участници в конкурса, а присъстващите в салона им пригласяха.

Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Звездици за Лора" закри Илиян Николов, който благодари на всички участници, изпели своите песни в памет на Лора. Накрая прозвуча химна на фестивала "Звездата на Лора", изпълнена от Марги Хранова и призьорите, както и запис от изпълнението на Лора на песента "Мамо". Организатори на конкурса са бащата на Лора - Илиян Николов, Община Свищов, ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" и фондация "Ангели от Лим".

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания