Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Без разумен аргумент за АЕЦ-Белене

На 23 март в община Свищов се проведе съвместна българо-румънска среща под мотото "Не на АЕЦ-Белене" и на хранилище за радиоактивни отпадъци в региона". Нейни организатори бяха местното сдружение "Земя завинаги" и Комитетът за еколого-икономическа защита на Свищовски регион. Гости на форума бяха председателят на Общинския съвет доц. д-р Андрей Захариев, кметът на Общината Станислав Благов, председателят на Областния съвет на област Телеорман Ливиу Драгне и кметът на гр. Зимнич Петре Първу, представители на румънската природозащитна организация "Тера Милениум" и на Националната коалиция "Анти Белене" и Грийнпийс.

"Когато губим пари, не губим нищо. Когато губим достойнството си, губим много. Когато губим обаче способността си да се борим, губим всичко. Радостен съм, че погледнато от дистанцията на времето в Свищов, в Зимнич, Телеорман и Великотърновска област нашето население не е изгубило способността да се бори, да заявява своята гражданска позиция. Известно е, че Европа е на регионите, на общините, на общностите, а част от тези общности е неправителственият сектор. Голяма грешка е за местните органи на самоуправление, ако те не усещат пулса, настроението на гражданското общество. В Свищов има силно изявен неправителствен сектор, каквито са Комитетът за еколого-икономическа защита на региона и сдружение "Земя завинаги" и аз им благодаря за тяхната инициативност. Благодаря на румънските ни колеги за тяхната съпричастност и солидарност - две качества, които са типични за истинските европейци, защото без солидарност няма демокрация", заяви в приветственото си слово кметът Благов.

"Присъединяването ни към ЕС бе прието от гражданите и на двете страни с радост и с надежда. А днес говорим за перспективата на смъртта. Правителството на България бързо забрави за мъртвите от Чернобил. Има намерение да се строи ядрена централа с руска технология. Но никой досега в света не е успял да демонстрира, че тези ядрени обекти не са опасни. Тази централа се иска да бъде разположена в зона с повишен сеизмичен риск. Транспортът за това, което е необходимо за централата и за това, което излиза от нея, става по Дунава. Досега тази река ни обединяваше, а сега ще стане така, че ще ни обединява смъртта. Никой не можа да ме убеди защо ние трябва да поемаме този риск. Коя е единствената мотивация – парите ли? Централата в Белене няма да замени централата в Козлодуй. Тук се преследват икономически и финансови интереси. Ще спечелят ли нещо гражданите от двете страни на Дунава? Ще спечелят единствено риск и тревога. Ще спечелим една нездравословна среда, липсата на шанс за привличане на чужди инвеститори в нашите региони. Кой ще дойде да инвестира в съседство с атомна бомба? Разполагането на централата ще засегне и Природен парк "Персина" - една защитена територия, където се развива проект на Световната банка за запазване на флората и фауната. Централата ще се окаже пагубна и за нашето земеделие - продукцията, която произвеждаме, няма да намира пазар. Крайната цел на Европа е тя да стане Европа на гражданите. Никаква власт и никаква централа няма право да извършва дейност, насочена срещу желанието на населението", подчерта в словото си г-н Драгне.

Българо-румънската среща продължи с презентации на доц. Никола Янков, представител на Комитета за еколого-икономическа защита на региона. Той заяви, че щетите са ясни, разходите за построяването и поддържането на атомната централа са неясни, но са големи, а отрицателните ефекти ще продължават до 5 000-та година. Освен това според доц. Янков няма нито един разумен аргумент за строителството на АЕЦ-Белене.

Против централата се изказа и Апостол Януцу, представител на природозащитната организация "Тера Милениум ". "Човешкото общество няма нужда от атомна енергия. Българското и румънското правителство не се вслушват в гражданското общество, но аз вярвам, че заедно можем да спрем строителството на АЕЦ-Белене", категоричен бе той. Интерес предизвика и позицията на Албена Симеонова, член на ръководството на Грийнпийс и представител на Националната коалиция "Анти Белене". Тя коментира митовете около осигуряването на работни места с построяването на АЕЦ-а и цената на произведения ток. По време на срещата доц. Захариев поясни, че за ДОВОС на АЕЦ-Белене са платени 8.2 млн.долара, а доц. Мария Андреева показа няколко страници от ДОВОС, всяка от които струва 4700 долара.

Участниците във форума приеха съвместна декларация (виж новина "Декларация – АЕЦ "БЕЛЕНЕ"). "Като председател на ОбС-Свищов гарантирам, че на председателския съвет ще предложа днешният съвместен документ да бъде гласуван на редовната мартенска сесия и да стане официална позиция на Общинския съвет. Нека на годишнината от трагедията в Чернобил да покажем мъдрост и решителни действия срещу тези, които се опитват с лека ръка да превърнат Свищовския и Телеорманския региони в зона на здрача и забравата", обобщи доц. Захариев.

Участниците в срещата се споразумяха първата съвместна акция срещу строителството на АЕЦ-Белене да се състои на 26 април т.г. Тогава в Свищов и в Зимнич паралелно ще бъдат организирани протестни митинг-шествия. Следващата акция ще бъде на 29 април, когато ще има паралелни срещи на фермери и земеделски производители от Свищов, Белене и Никопол и от румънските Зимнич и Турну Мъгуреле.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания