Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Предвеликденска среща на православни и католици

С Господнята молитва "Отче наш" в понеделник 26 март в зала 1 на общината започна срещата, организирана от православната и католическата църква в Свищов. Свищовският художник Людмил Крумов запозна присъстващите с тайнството на "Иконата в православния храм и нейното значение", като проследи етапите, през които са преминали светите изображения през вековете. Отец Валтер Горра, енорийски свещеник при католическата катедрала "Св. Павел" в Русе, говори за значението на "Дева Мария - образ на Църквата".

На срещата, уважена от НВ Великотърновския митрополит дядо Григорий и Монсеньор Петко Христов – епископ на Никополската католическа епархия, от кмета на Община Свищов Станислав Благов и председателя на ОбС Свищов доц. д-р Андрей Захариев, присъстваха много миряни - православни и католици, както и пастори на местни протестантски църкви.

В приветствията си дядо Григорий и монсеньор Петко Христов говориха за необходимостта от подобни срещи, от взаимно опознаване и зачитане на двете църкви, основани на Светото писание, на Евангелието, на Светите тайнства и обичаи, на смирението и любовта към ближния.

В отговор на въпрос от залата за приобщаване към религията от ранна възраст, представителите и на двете църкви бяха единодушни, че първо от къщи – от родители и кръстници, децата трябва да осъзнаят своята духовност, религиозност, която да се доразвива с въвеждане на религията в учебни заведения и с разкриване към храмовете на неделни училища, стига МОН и другите централни светски власти да проявят по-голямо разбиране.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания