Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Финал на V национален театрален фестивал в Свищов

Високото ниво на актьорско майсторство и сценично присъствие затрудниха журито на Петия национален фестивал на любителските камерни и кафе - театри

Малък морски театър – Несебър стана носител на наградата на Кмета на Община Свищов в Петия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри. Артистите от крайморския град завоюваха наградата в оспорвана конкуренция с още 9 театрални групи и състави от страната. Пред свищовската публика актьорите от Несебър показаха постановката "Мисли" от Калина Телянова. Режисьорът Владо Кецман получи наградата лично от кмета Станислав Благов, под чийто патронаж се проведе фестивала.

С първа награда от Свищов си тръгна Театрална трупа "Мелпоарт" при НЧ "Христо Ботев" – Нови Пазар, представила спектакъла "Умирай с кеф" от Мате Матишич с режисьор Злати Златев. Втори в класирането за спектакъл се нареди Драматичният театър при ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" - Свищов. Мястото беше завоювано с постановката "Ситуации" по Камен Донев, режисьор Марин Маринов. С трета награда беше отличена играта на актьорите от Театър "Съвремие" при НЧ "Иван Вазов" – Костинброд за спектакъла "Пейка" от Александър Гелман с режисьор Милослав Милославов.

Индивидуалната награда за женска роля беше присъдена на Рада Грозева от Севлиево за ролята на Шърли Валантайн в едноименната пиеса на Уили Ръсел (режисьор Пейчо Драгоев). С наградата за мъжка роля беще удостоен Валентин Виденов от Нови Пазар за ролята на Маринко в постановката "Умирай с кеф".

Високото ниво на артистично присъствие на сцената затрудни журито при определяне на индивидуалните награди за женска и мъжка роля. Затова, наред с наградените, в качеството им на номинирани за двете категории, бяха изброени имената на актьорите Веселина Спасова от Свищов, Бонка Янева от Костинброд, Таня Танева от Несебър, Мария Кузманова от с. Раданово (Великотърновско), Марин Господинов от Несебър, Цветан Станков от Костинброд, Румен Михайлов от Лом, Павел Драганов от Нови Пазар.

Наградените в Петия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри получиха плакети и си поделиха паричен награден фонд от 700 лв.

В продължение на 3 дни – от 23 до 25 март, играта на участниците в конкурса бе зорко и безпристрастно наблюдавана и оценявана от жури, председателствано от Крум Гергицов – театровед и зам.-директор на Русенския театър, и членове Кирил Ангелов – актьор в МДТ "К. Кисимов", В. Търново, и Розин Чапанов – театрален режисьор от Свищов.

Петият национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри премина под знака на 150-годишнината от написването на драмата "Добрият син" от Димитър Шишманов – първата драма с революционен характер, и 195-годишнината от рождението на Димитър Начович и Александър Шишманов – основатели на свищовското читалище.

Геновева ТАНЧОВСКА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищовец е авторът на първата печатна книга

Българският католически епископ Филип Станиславов (роден в с. Ореш, край Свищов) издава...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания