Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Сигурността на сградата на МБАЛ-Свищов

Експерти ще следят за сигурността на болничната сграда

3 мм отклонение в източното крило и до 6 мм в западното крило на сградата на "МБАЛ д-р Д. Павлович" за последните две години са констатирали строителни експерти. Това е записано в доклада за оценка сигурността на конструкцията на свищовската МБАЛ, представен на заседанието на ПК "ТСУ, общински активи, земеделие и опазване на околната среда" в понеделник.

Документът, поръчан от управителя на МБАЛ д-р Валери Атанасов, е направен от строителни специалисти от Центъра за научни изследвания и проучвания към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Препоръките на специалистите, между които доц. Марчоков и потомственият свищовец доц. Димитър Паничков, са за подмяна на ВиК-системата за топла и студена вода, възстановяване работата на помпите в южната страна на сградата и почистване на терасите от счупени плочки и стъкла, ежегодни подобни наблюдения, както и поемане на МБАЛ Свищов на специален отчет от здравното министерство.

Откритата в края на 70-те години на миналия век сграда на МБАЛ-Свищов е построена върху терен с високи подпочвени води, причинили деформация, т.е. отклонение от 35 см още при пуска й, най-вероятно в резултат на земетресението от 4 март 1977 г. Това наложило спешно укрепване в годините 1981/1983 чрез вливане на течно стъкло в основите й, както и изграждане на система за понижаване нивото на подпочвените води.

Според специалистите сградата не е опасна, а фиксираните отклонения, след проведените тогава укрепителни дейности, са минимални. Д-р Атанасов насочи вниманието на съветниците и върху препоръката за провеждане на системни измервания, средствата за които са непосилни за болничния бюджет. От администрацията се ангажираха общински експерти да се запознаят с доклада и преценят какви средства са необходими за следене отклоненията в конструкцията на МБАЛ.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания