Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Белгийска фирма иска казармите в Свищов

Ще вдигат завод за термопанели за 30 млн. лв.

Белгийска фирма е проявила инвестиционен интерес за купуване на бившите казарми в Свищов. Теренът е около 330 дка, а инвестицията - 30 млн. лв. Намерението е да се изгради предприятие за сглобяване на термопанели, използвани в строителството на еднофамилни жилища. Очакванията са да се разкрият около 100 работни места, като бъдещите работници ще преминават и обучение в Белгия.

Само преди дни депутатът от ОДС д-р Ваньо Шарков се е срещнал по този повод с министъра на отбраната Веселин Близнаков, който е разпоредил проверка от ИА "Държавна собственост на МО". Оттам уточниха, че в момента терените на бившите казарми, които са на МО, са в процедура по тяхното узаконяване. Това стана съгласно извършващата се корекция на актовете на държавната собственост, стопанисвана от военното министерство. Доскоро половината площ на поделението е била в регулация, но вече е извадена от кадастралния план. Вероятно процедурата ще приключи през месец май, след което може да се очакват и разпоредителни действия от страна на министъра на отбраната.

За стопанисването на бившите казарми в Свищов общината от 2001 година води преписка с Областната управа, МРРБ и МО. Основното искане бе за промяна на собствеността и статута на бившето инженерно поделение. Теренът се смяташе за най-удачното място за изграждане на наземната инфраструктура на фериботен комплекс Свищов – Зимнич.

След като приключи проверката на Изпълнителната агенция "ДС на МО", в Свищов ще се състои и обществено обсъждане на проекта на белгийската фирма.

Светослав Стефанов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания