Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

До три месеца може да има ферибот

До три месеца може да има ферибот между Свищов и Зимнич
Делегация от Свищов, водена от зам.-кмета на общината Пламен Александров, посети Румъния на 1 февруари по повод празника Трифон Зарезан. Визитата бе по покана на Община Зимнич и Асоциацията за българо – румънско приятелство "Зарезан" в Александрия, където има компактни български малцинства.
В състава на делегацията от Свищов бяха включени председателят на Общинския съвет доц. д-р Андрей Захариев, Стоян Парашкевов, директор на дирекция "Административно – правно и информационно обслужване", изпълнителният директор на "ВиК – Свищов" ЕАД инж. Георги Манов, Петър Петров от Бизнес център – Свищов, Пети Доневски – директор на Исторически музай – Свищов. Наред с тях към северната ни съседка отпътуваха областният управител Тошко Никифоров, неговият заместник Димитър Димитров, Елена Григорова – директор на РИОСВ – В. Търново.
В Зимнич делегацията проведе делова среща с румънския бизнесмен Йон Николае – президент на втората по икономическа мощ в страната фирма "Интер Агро", и с областния управител на Телеорман. Пред гостите си Николае потвърди своите намерения да разшири бизнеса си на територията на Свищов, свързан с производството на биодизел и на полиетиленови тръби.
С цел улесняване на транспортните връзки между двата бряга на река Дунав Николае възнамерява да пусне в експлоатация ферибот между Свищов и Зимнич. Румънският бизнесмен вече е закупил фериботна платформа с размери 20/50 метра, както и пасарелите, необходими за обслужване на съоръжението от двете страни на реката. Инвеститорът е поръчал и финансирал проучване на румънския и българския бряг.
В момента платформата е в корабостроителницата в Тулча. Съоръжението е на 10 години и в продължение на 2 години и половина е обслужвало фериботния комплекс Русе – Гюргево.
Николае има готовност да пусне ферибота до три месеца. През това време българската страна ще трябва да осигури площадка за съоръжението при Свищов. Към момента потенциалните терени са два. Единият от тях е държавна собственост. С проучването на статута на земята се е ангажирал лично областният управител на В. Търново Тошко Никифоров, който подкрепя намеренията на Николае наред с колегата си от Телеорман.
Докато течеше деловата среща, в църквата "Св. Петър и Павел" в Зимнич се отслужваше празнична литургия. В богослужението, наред с румънските духовни лица, участваше отец Евгений от Свищов. Така църковната служба бе извършена едновременно на български и на румънски език.
След деловата част цялата българска делегация се отправи към лозята край Зимнич. Там бе извършена церемония по зарязване на лозовите пръчки. По-късно групата отпътува за Александрия, за да присъства на организирания там празник за Трифон Зарезан. Домакин на събитието бе Асоциацията за българо – румънско приятелство "Зарезан".
Програмата в Александрия започна с пресконференция в Културния дом, на която присъстваха кметът на града, представители на посолството ни в Румъния и на българската православна църква в Букурещ, и много други. Пред сградата на Културния дом делегацията от Свищов участва в засаждането на 10 лозички. Церемонията бе по повод присъединяването на двете страни към ЕС. Както и в Зимнич, на лозята край Александрия също бе спазена традицията за зарязване на лозовите пръчки.
В резултат на разговорите, проведени в Александрия, се стигна до идеята за провеждане на Дни на Свищов в румънския град, а също и в столицата Букурещ. Инициативата предвижда българският крайдунавски град да бъде цялостно представен в различни сфери.
За повечето от членовете на делегацията пътуването до Румъния бе първо след присъединяването на България към ЕС. Те споделиха, че са преминали границите с лични карти, бързо и без проблеми от страна на българските и румънски власти.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания