Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

V фестивал на камерни и кафе – театри в Свищов

В края на март Свищов и Първо българско читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови" отново събират приятелите и почитателите на театралното изкуство. От 23 до 25 март крайдунавският град ще бъде домакин на Петия национален фестивал на любителските камерни и кафе – театри.

Събитието ще се проведе под патронажа на кмета на Община Свищов и ще премине под знака на 150-годишнината от написването на драмата "Добрият син" от Димитър Шишманов – първата драма с революционен характер, и 195-годишнината от рождението на основателите на ПБЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови" – Александър Шишманов /първият председател на читалището/ и Димитър Начович. Фестивалът е посветен на Международния ден на театъра 27 март.

Своеобразният театрален празник има за цел да активизира социалната роля на театъра и неговите малки театрални форми и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за повишаване на естетическото й възпитание.

Според статута на фестивала с право на участие в него са всички любителските камерни и кафе – театри без жанрово ограничение. Пред съставеното от професионалисти жури театралите ще представят по един спектакъл с времетраене до 1 час. Ще бъдат връчени специална награда на кмета на Община Свищов, награди за спектакъл и индивидуални награди за мъжка и за женска роля. Срокът за записване е до 1 март, уточняват организаторите на фестивала.

Фестивалът на любителските камерни и кафе - театри води началото си от 1998 г., когато се провежда първото му издание. След двугодишно прекъсване през пролетта на 2000 г. се провежда за втори път и е посветен на 130-та годишнина от Първото театрално представление в Свищов. От 2004 г. се провежда ежегодно в навечерието на 27-ми март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на театъра, който тази година ще бъде отбелязан за 45 път.

Геновева ТАНЧОВСКА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания