Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

144 години от рождението на Алеко Константинов

Плакет с емблемата на Община Свищов и с лика на Алеко Константинов, и парична награда от 200 $ получи лауреатът на Международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко 2006" Моймир Грол от Словакия. Наградата беше връчена от кмета на Община Свищов и председател на Международна фондация "Алеко Константинов" Станислав Благов. Церемонията по награждаването на лауреата се състоя в петък вечерта в залата на ПБЧ "Еленка и Кирил. Д. Аврамови", когато Свищов тържествено отбеляза 144 години от рождението на големия български писател Алеко Константинов.

Гости на крайдунавски град в празничния ден бяха депутатите д-р Ваньо Шарков и Димитър Йорданов, бившият областен управител Гергана Трифонова – съветник в политическия кабинет на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, шефът на професионалната футболна лига и представител за България на германския медиен концерн УФА чрез фирмата SV-RSA Валентин Михайлов – почетен гражданин на Свищов, кметът на съседния румънски град Зимнич Петре Първу, Пламен Минев – председател на общинския съвет в Свищов от 1991 до 1995 година, Михаил Вешим – гл. редактор на в-к "Стършел", неговите заместници Йордан Попов и Кръстьо Кръстев.

Десетки съграждани на Алеко Константинов и гости на града се преклониха пред паметта на писателя преди тържествената вечер в читалището. Пред бюст - паметника на Щастливеца в Централната градска градина венци и цветя положиха кметът Станислав Благов, председателят на общинския съвет доц. д-р Андрей Захариев, ректорът на СА "Д. А. Ценов" доц. д-р Нено Павлов – почетен гражданин на Свищов, редица културни и политически организации, учебните заведения в града.

На проведения в края на вечерта благотворителен търг, посветен на годишнината от рождението на Щастливеца и във връзка с навършването на 15 години от учредяването на Международна фондация "Алеко Константинов" бяха събрани 1055 лв. от продажбата на 5 календара "Поздрав от Свищов", издание на общината.

Валентин Михов, Красимир Гърдев – управител на веригата от магазини за хранителни стоки и супермаркети CBA, и инж. Христо Димов – президент на "Дели – М" ЕООД, дариха общо 800 лв. Както предварително бе обявено, средствата от търга и от даренията ще се използват за преиздаване на фототипното издание на книгата "Бай Ганьо". Издаването на книгата на английски ще бъде спонсорирано от софийския клуб "Приятели на Свищов", представляван от Пламен Минев.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания