Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

С Дунавско хоро и светлинно шоу

С Дунавско хоро и светлинно шоу празнувахме влизането в Европа.
Многобройни бяха събралите се на площад "Алеко" свищовци, за да посрещнат заедно двете събития - Новата 2007-ма година и влизането на България в ЕС. Половин час преди полунощ във фоайето на общината край знамената на страните-членки на Европейския съюз, на България и на Свищов започнаха да прииждат хора. Сред тях бяха кметът на общината Станислав Благов и председателят на ОбС доц. д-р Андрей Захариев, зам.-кметът Пламен Александров, секретарят Върбинка Конова. Тържеството на открито бе уважено от почетните граждани на Свищов Желю Замфиров и Тодор Кабакчиев, общински съветници, много граждани. След като часовниковата кула отброи 12-я час, небето над Свищов се озари от празнични илюминации под звуците на националния химн и химна на ЕС. Веднага след светлинното шоу пред общината и на площада за шеста поредна година се изви кръшното традиционно Дунавско хоро. В словото си кметът на общината Станислав Благов заяви, че в 2007 година свищовци празнуват както приобщаването ни към Евросъюза, така и 130-годишнината от освобождението на града от турско робство. Като отбеляза близостта ни със съседна Румъния, той изрази увереността си, че ще продължат съвместните прояви и дейности на хората от двете страни на голямата европейска река.

Свищовци не останаха безучастни и към съдбата на осъдените в Либия български медицински сестри. Затова се включиха в международната кампания за спасяването им "НЕ СТЕ САМИ", ДА СЛОЖИМ ЛЕНТАТА В НОВОГОДИШНАТА НОЩ ! След благослова на отец Евгений в празника се включиха и танцьорите от ДЮТА "Дунавска младост" с ръководител Георги Владимиров. Енергичните им изпълнения заразиха и 66-годишния самодеец Любен Бонов от Ореш, който поведе хорото, развявайки българския флаг. Кметът Благов пък развя европейското знаме.

И както гласи стародавната българска традиция, се появиха и сурвакари в народни носии, които в рима насурвакаха градоначалника и други общински ръководители. Фоайето на общината отново се изпълни с хора, за да се постоплят от духналия лют дунавски вятър и да присъстват на разрязването на евротортата от кмета Благов и доц. Захариев. Председателят на местния парламент заяви:"На всички българи честито ни приемане в Европейския съюз! На всички тези, за които Европейският съюз остава все още мечта, нека знаят, че да си българин, означава да си гражданин на една велика държава, в която добрите неща се случват. А Община Свищов е Община номер едно в тази държава." На празничната маса имаше и баници с късмети, и бутилки шампанско. "Повишение в службата" се падна на кмета Благов. Неговият заместник Пламен Александров пък изтегли "Работа с потупване по рамото", а на късмета на доц. Захариев бе изписано "Мъдрост".

В празничната програма по-късно се включиха и младите таланти от клуб "Естрада" с ръководител Антоанета Георгиева, дуета Корнелия - Огнян Манчев и Владислав Славов.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания