Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

НФФ „Фолклорен извор“ отново ще подари на своята публика четири незабравими концертни вечери

НФФ „Фолклорен извор“ отново ще подари на своята публика четири незабравими концертни вечери
Добавена на: 2019-07-24 14:46:44

Деветото издание на фолклорния фестивал ще се проведе от 1 до 4 август в свищовското село Царевец

По традиция и тази година организаторите на Националния фестивал „Фолклорен извор“ ще подарят на своята публика четири концертни вечери, на които гост изпълнители от страната и чужбина ще радват всички присъстващи.
Българският ансамбъл „Зорница“ от град София ще изнесе самостоятелен концерт в летния театър на с. Царевец след края на един от фестивалните дни. Негов създател и художествен ръководител е Емил Генов, а в песните и танците на ансамбъла са представени различни етнографски области на България, богатството и красотата на родния фолклор, съчетавайки българските ритми, колоритните костюми и неповторимата музика, които грабват сърцата на публиката. В своята вече 35-годишна история Ансамбълът е участвал в многобройни концерти и фестивали в България и по света.
Чуждестранните изпълнители в концертните вечери са представители на Северен Кипър, Колумбия и Македония.
Фолклорен танцов ансамбъл „Фолк-дер“, Никозия е единият от ансамблите, които ще запознаят публиката с изкуството на своя народ. Групата е едно от най-големите фолклорни сдружения на Северен Кипър, основано през 1997 г. Наброява над 250 членове, разделени в 6 различни фолклорни групи на различна възраст. Организацията изучава фолклорно пеене, фолклорна музика, традиционни занаяти, кулинария и театрално майсторство. Ансамбълът участва на много фестивали в различни държави като основната цел е да запази жив кипърския фолклор, да допринесе за международните отношения в тази област и да популяризира традиционния начин на живот на кипърските турци.
Артистична компания „Мангларес“ от Сантяго де Кали е създадена през 2014 г. в Колумбия. Основната дейност на компанията са фолклорните песни и танци, които изучава. Нейна цел е да популяризира колумбийския фолклор. Състава на компанията включва танцьори, музиканти и актьори. Освен изкуството, другото което вълнува членовете на компанията е силно изразената гражданска позиция по въпросите за опазване на околната среда и често се занимават с различни хуманни дейности. Участват на международни фестивали с атрактивни шоу програми. Композициите представят разнообразието на музикалните и танцови изрази в колумбийския фолклор.
Македонският фолклорен ансамбъл „Керамичар“, от побратимения на Свищов град Велес, ще вземе участие във фестивала като израз на естественото продължение на културен обмен между двата града. Преди броени дни тънцовият състав и певческата  група от свищовското село Морава се завърнаха от XVI Международен фолклорен фестивал във Велес, Македония. Доброто партньорство между двете страни ще продължи с участието на ансамбъл „Керамичар“ в деветото издание на „Фолклорен извор“, в село Царевец.
Последната вечер е най-вълнуващата и очаквана за всички участници и гости. Всяка година, след церемонията по награждаване, Фестивалът приключва с концерт на популярни български изпълнители, сред които са неповторимите: Гуна Иванова, Николина Чакардъкова, Илия Луков, Берковската духова музика, Ива и Велислава Костадинови, орк. „Канарите“, орк. „Орфей“, „Конушенския народен оркестър“, Нелина и др. Тази година, в последната фестивална вечер на сцената в с. Царевец ще се качи популярната и обичана певица Цветелина. С концерт от нейни фолклорни песни ще приключи деветото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“.

Повече информация за програмата и провеждането на НФФ "Фолклорен извор" можете да намерите на официалния сайт на фестивала: https://folklorenizvor.com/

 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания