Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

И ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

И ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
Добавена на: 2019-06-28 15:44:42

И ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
И ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ РАЗКОПКИТЕ НА КАЛЕТО

При посещението си в Свищов, на 25 юни 2019 г., министъра на културата Боил Банов обеща, че Министерство на културата ще подпомогне финансирането на втория етап от археологическите проучвания на крепостта „Калето“, стартирали през юни тази година и оглавени от проф. Николай Овчаров.
Първия етап от проведените вече разкопки разкриха, че всъщност крепостта има добре запазен вид, което дава основание те да продължат и да начертаят нова перспектива за едно добро експониране и възстановяване на обекта. Предвид това, че крепостта е от малкото добре документирани и при възможността за възстановяване, тя би се превърнала в интересен туристически обект и би била една от историческите забележителности в централната част на Свищов.
След направените проучвания проф. Овчаров представи откритите до момента археологически находки и поясни, че те дават яснота за различните периоди от съществуването на крепостта. Той заяви, че е силно обнадежден при наличието на прекрасни гравюри, които илюстрират как е изглеждала цитаделата да се направи в бъдеще възможно най-автентична реставрация.
Община Свищов е инициатор за стартирането на археологическите дейности на „Калето“ и финансира първия етап от тях. Идеята е процесът да продължи и след като Министерство на културата ще подпомогне финансирането му, Общината ще настоява за цялостно проучване, консервация и качествено експониране на съоръжението.
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания