Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В ХАДЖИДИМИТРОВО

 В ХАДЖИДИМИТРОВО
Добавена на: 2019-06-28 14:12:04

 В ХАДЖИДИМИТРОВО
 В ХАДЖИДИМИТРОВО

РУХНАЛИЯТ ХРАМ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН


През 2013 г., след пропадане на северният зид покрива на църквата рухва, преустановено е извършването на църковни ритуали. В момента състоянието на сградата е трагично. Жителите на Хаджидимитрово очакват с нетърпение ремонта на своята църква. 
По време на посещението си в Свищов, министърът на културата Боил Банов коментира поетия ангажимент за реализиране на ремонта на църквата, която е със статут на единична недвижима културна ценност. Храмът е обявен за художествен паметник на културата от „местно значение“ преди 40 години с писмо №2586 от 05.07.1979 г. Строителството на църквата е започнало в далечната 1859 година, след получаване на ферман от Султана и е завършено през 1862 г.
През 2018 г. кмета на община Свищов Генчо Генчев предприема  действия  за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Главна дирекция на „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи. Определен е вида и обема на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. След ремонта в нея ще бъдат върнати демонтираните и съхранени икони от иконостаса, църковната утвар, както и документите на храма.
На празника на село Хаджидимитрово, 6 юли 2019 г., който  по традиция събира жители, гости, близки и приятели ще бъде поставено официалното начало на ремонтно-възстановителните дейности на църковния храм „Св. Архангел Михаил“.
 
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания