Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Обръщение към жителите на Свищов във връзка с популацията на комари

Обръщение към жителите на Свищов  във връзка с популацията на комари
Добавена на: 2019-06-26 17:23:27

Уважаеми жители на община Свищов,

Във връзка с редица зададени въпроси от граждани и общински съветници на проведената днес сесия на Общински съвет – Свищов Ви информираме, че лошите метеорологични условия и непрестанните дъждове през тази година сериозно възпрепятстваха  плануваните третирания срещу комари. Във всички общини, главно на намиращите се по поречието на вътрешните реки и поречието на р. Дунав, положението в това отношение е много тежко. Поради високата влажност, съчетана с високите температури, високото ниво на река Дунав, водещо до заливането на крайбрежните територии – фактори благоприятстващи размножаването на комарите, популацията на комари отбелязва изключителен бум за тази година.
От друга страна неблагоприятните климатични условия – честите валежи и силен вятър възпрепятстват ефективната и навременна борба с комарите.
Уверяваме Ви, че всички възможни мерки са взети от община Свищов и Ви информираме, че Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, с писмо до областните управители и Министерски съвет, е поискала помощ от държавата за справяне на проблема, който обхваща голяма част от територията на Р България.
Предприетите действия от община Свищов до сега са:
-           две обработки  с наземна техника, посредством използване на генератор за топъл аерозол, с препарат Цитрол 10/4 УЛВ на дати – 16.06 2019 г. и 20.06.2019 г.;
-           едно авиационно третиране със самолет на дата – 20.06.2019 г.
Уведомяваме Ви също, че е планувано и е оповестено в сайта на община Свищов, провеждането на трикратно авиационно третиране със самолет, както следва:
Днес, 26 юни 2019 г. /сряда/ от 18,00 часа и утре - 27 юни 2019 г. /четвъртък/ сутринта от 5 ч. до 10 ч. и вечерта след 19,00 часа. Третирането срещу комари ще бъде извършено по предварително обявения график и местности.
Пръскането ще се извършва в съответствие със законово регламентираните правила за гарантиране здравето на хората.
Успоредно с третирането в община Свищов, имаме уверение от румънските власти, че в края на седмицата ще бъде проведено третиране и в северната ни съседка, в района на град Зимнич. Надяваме се, съвместните ни усилия и подходящите метеорологични условия да доведат до така очаквания от всички нас ползотворен резултат.
Ще бъде извършена и ларвицидна обработка  - унищожаване ларвите на комарите в естествени и изкуствени водоеми с неподвижна повърхност.
При неподходящо време, графикът на третиранията ще претърпи промени и ще се извърши в последващи дни с благоприятни климатични условия.
При незадоволителни резултати третиранията срещу комари ще продължат.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания