Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ВОДЕНИЦАТА В МЕСТНОСТТА „ПАМЕТНИЦИТЕ“

ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ВОДЕНИЦАТА В МЕСТНОСТТА „ПАМЕТНИЦИТЕ“
Добавена на: 2019-06-26 17:07:26

ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ВОДЕНИЦАТА В МЕСТНОСТТА „ПАМЕТНИЦИТЕ“
ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ВОДЕНИЦАТА В МЕСТНОСТТА „ПАМЕТНИЦИТЕ“

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ОБЩИНА СВИЩОВ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ ВОДЕНИЦАТА В МЕСТНОСТТА „ПАМЕТНИЦИТЕ“
Продължават усилията на общинското ръководство, насочени към възстановяване облика на историческата местност „Паметниците“. Общинската администрация има готов изготвен проект, с който ще кандидатства пред Министерство на Културата за възстановяване на воденицата, намираща се западно от „Текир Дере“ край Свищов.
Стремежът на Общината е да превърне местността в атрактивна туристическа дестинация, допълваща цялостния и разпознаваем образ на Свищов.
Положените през последните години усилия от страна на общинското ръководство вече имат видими резултати, чиято единствена цел е възстановяване облика на историческата местност, създаване на благоприятни условия за туризъм и отдих и популяризиране на обекта. Това ще се случи, най – вече след като Министерство на Културата се ангажира да съдейства за предоставяне на Община Свищов за стопанисване и управление на Местността „Паметниците“. Предстои разделянето на територията и определянето на реалните граници на историческия резерват, като по този начин общинското ръководство ще може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ пред различни финансови инструменти.
С постановление на Министерски съвет през изминалата година бяха отпуснати на община Свищов 40 хиляди лева, с които бяха извършени ремонтни дейности на моста при река Текир дере и бе възстановен паметникът на Александър II, намиращ се в най-източната част на местността „Паметниците“. Бяха извършени консервационно-реставрационни и ремонтни дейности, обхващащи екстериора на Исторически резерват – групова недвижима културна ценност в историческото място в долината на р. Текир дере в местността „Паметниците“. За пореден път бе извършена и санитарна сеч и бе премахната избуялата тревна растителност, бяха почистени стълбите, плочите с надписите на паметника, а самият той беше фугиран и възстановен.
Усилията в тази посока продължават, като сега са насочени към възстановяването на воденицата в местността „Паметниците“, която има своето историческо значение в освободителните боеве край Свищов.
Тя е била последната от 12-те, намиращи се по двата бряга на малката река Текир дере. В нощта на 26 срещу 27 юни 1877 година Руската дунавска армия под ръководството на ген. Майор Михаил Драгомиров форсира реката и с организиран десант извършва преминаването на Дунав между Свищов и Зимнич. Тук руските войни са били посрещнати от турските гранични войници, които са се барикадирали в старата воденичка /караджейката/, тъй като тогава тя е била тяхна караулка. За да я превземат, един руснак минава, качва се на покрива и влиза през комина. Успява да отвори вратата и така воденичката е превзета от руснаците. Именно от тази воденица започва победоносният шурм на руските войски.
От старата воденица днес има запазена една каменна стена, като навремето музеят е бил разположен в нея. Имало е манекени на руски офицери с униформи, снаряжение, както  и други автентични реликви.
Затова ръководството на общинската администрация полага максимални усилия за възстановяване на воденицата и цялостния облик на това историческо за България място, дало началото на Освобождението на България. По този начин местността „Паметниците“ би могла да се превърне в историческа забележителност от национално значение.
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания