Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

За петнадесети път Свищов ще посрещне над 200 реанактори за фестивала на античното културно наследство

За петнадесети път Свищов ще посрещне над 200 реанактори за фестивала на античното културно наследство
Добавена на: 2019-06-06 09:50:13

На представянето на фестивалната програма в пресцентъра на БТА присъстваха миналогодишният носител на наградата "Орел на Дунава" проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, който е неин носител от преди три години

За петнайсети път Свищов ще посрещне "гладиатори" и "варвари" от цяла Европа, а градът ще бъде "управляван" от император Нерон в продължение на три дни в рамките на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава", съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм в крайдунавския град.  
Фестивалната програма ще започне на 7 юни, петък, с церемонията по откриването и запалването на фестивалния огън от 19.30 часа на площад "Алеко", когато "ключът" на града ще бъде предаден от представител на местната власт на императора. 
Над 200 реенактори от Италия, Румъния, Молдова и България ще участват в тържествения парад по улиците на Свищов под светлините на факлите след 21.00 часа, посочи Проданов.  
В съботния ден /8 юни/ участниците ще разположат своите лагери на територията на археологическия парк "Нове".  
От 10.00 часа ще отворят врати работилниците за антични занаяти, в които специално място ще бъде отредено за най-малките посетители на фестивала. Тогава ще започнат и приготовленията за кулинарното състезание, включващо антични рецепти, което ще бъде ръководено от майстор-готвача Божана Кацарова.  
В следобедните часове започват и големите гладиаторски битки. След 19.00 часа ще бъде пресъздадена трагедията "Един ден в дома на Пизон" от Gruppo Storico Romano, една от най-популярните групи за антични възстановки, посочи Проданов. 
Ездачите от "Багатур" и "Пагане" ще представят виртуозна езда, а в часовете след 20.00 часа е предвидена и голямата битка между варвари и римляни с огнени топки. Фестивалът ще продължи до ранния следобед в неделя с още атрактивни демонстрации на древни изкуства, занаяти и спортни игри.  
По традиция ще бъдат раздадени награди за популяризиране и опазване на българската култура и история.  
"Златен орел" за популяризиране на българското културно-историческото наследство ще получи певецът Михаил Белчев. Наградата ще бъде връчена в петък на площада в Свищов, където той ще изнесе и кратък концерт, а в събота вечерта, преди голямата битка, отличието за опазване на културно-историческото наследство ще бъде връчено на доц. Бони Петрунова, директор на НИМ.  
Организатори на фестивала са община Свищов, Съветът по туризъм и Историческият музей в града. 

По информация на БТА

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е родният град на Алеко Константинов

Наричан още "Щастливеца", Алеко Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов....
Научете повече»


Дарителска Кампания