Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Фестивал на античното наследство ОРЕЛ НА ДУНАВА Свищов, Нове, 7-9 Юни 2019

Фестивал на античното наследство  ОРЕЛ НА ДУНАВА Свищов, Нове, 7-9 Юни 2019
Добавена на: 2019-05-30 15:30:29

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

ПЕТЪК, 7 ЮНИ
10:00 – 14:00         Античен град Нове
Антични състезания за ученици „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от региона. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Съдийстват легионери от Legio I Italica и Legio XIII Gemina.
 
19:30 – 20:15          Площад „Алеко”
Церемония по откриването: Освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала. Кметът връчва символите на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала. Група от античната сцена Histriones - музикално изпълнение с автентични древноримски инструменти. Танцови изпълнения на Nimfele Dace и Пагане.
 
20:15 - 21:00          Площад „Алеко”
Връчване на наградата „Златния орел“ за принос в популяризирането на българската култура на известния поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев. Mузикален рецитал на лауреата.
Огнено шоу на Феникс.
 
След 21:00             Площад „Алеко”, централните улици
Тържествен парад на групите по улиците на Свищов под светлините на факлите.
 
СЪБОТА, 8 ЮНИ
Античен град Нове
09:00 – 21:00          Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители
09:30 –10:00           Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора
10:00 – 11:00          Презентации на групите-участнички Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, Geto-Dacians from Moldova.
10:00 – 14:00          Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти;
Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане,  шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.
Античната кухня: кулинарно състезание между групите-участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури от историци, гастрономи и готвачи. Божана Кацарова, Master Chef България 2017, ще е античния кулинарен инструктор! Ще сготви ястие по рецепта от прочутата готварска книга на Древен Рим "De Re Coquinaria" на Марк Гавий Апиций - императорския готвач на Тиберий. Ще ръководи и журито за античното кулинарно състезание.
 
16:00 – 17:00          Посетителски център „Нове“
Симпозиум „Древното наследство в България“: Публична лекция на Доц. д-р Бони Петрунова „Древни съкровища, музеи, туризъм“
 
Античен град Нове
17:00 – 20:00          Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали.
17:00 – 17:30          Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica  показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.
17:30 – 18:00          Танцов спектакъл на Nimfele Dace, вдъхновен от древни митове и легенди.
18:00 – 19:00          Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички групи ще се състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сцената описва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на на Колизеума. “Улфгар - машината за смърт”. Непобедимият и непокорен Улфгар е продаден за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори. И още уникални истории за гладиатори, чест и слава.
19:00 – 19:30          Трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сцената Император Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало.
19:30 – 20:00          Спектакъл с виртуозна конна езда в изпълнение на Багатур и Пагане.
19:45 – 20:00          Връчване на наградата „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство на откривателя на Каварненското съкровище, изтъкнатия български историк и археолог Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей,
След 20:00              Голямата битка между варвари и римляни: Една кампания в лимеса на Истър
След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната…
 
НЕДЕЛЯ, 9 ЮНИ
Античен град Нове
09:00 – 13:00          Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители
09:30 –10:00           Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора
10:00 – 13:00          Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри;
Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане,  шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, антична военна подготовка за малчугани и големи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.
Състезания за сила и бързина за участниците и публиката за големите награди на спонсорите на фестивала.
10:00 – 10:30          XI-ти Легион, най-верните на Император Клавдий, Gruppo Storico Romano. След опита за покушение над Император Клавдий, XI-ти Легион е почетен и награден за ролята си в разкриването на заговора.
10:30 – 11:00          Група от античната сцена Histriones - музикални изпълнения с автентични древноримски инструменти.
11:00 – 12:00          Танци и ритуали на Nimfele Dace, Пагане, Тракийски мистерии „Орфей и Евридика”, вдъхновени от древни митове и легенди.
13:00 – 13:30          Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.
www.EagleOnTheDanube.org

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания