Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ

ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ
Добавена на: 2019-04-15 13:37:17

ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ
ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ
ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ
ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ
ХРАМ „СВ. ПРЕОБРАЖЕНИЕ“ В СВИЩОВ ОТВАРЯ ВРАТИ

На Велики понеделник – 29 април 2019 г. от 9.00 ч. в храма ще бъде отслужена света литургия от Великотърновския митрополит Григорий

Храм „Св. Преображение“ в Свищов ще отвори врати отново на 29 април 2019 г. – Велики понеделник. В тържествения ден от 9.00 ч. ще бъде отслужена света литургия от Великотърновския митрополит Григорий.
В църквата, в която запява Първият български хор отново ще прозвучат песнопенията на свищовските хористи под диригентството на Елизабет Людмилова. Специален гост в концертната програма ще бъде квартет „Светоглас“.  Формацията е създадена от добре познатите телевизионни водещи и солисти на световноизвестния хор Мистерия на българските гласове Даниел Спасов и Милен Иванов. Репертоарът на квартета е изцяло насочен към многогласното пеене на българска фолклорна и църковна музика.
Емблематичната за Свищов църква „Св. Преображение“ е затворена през 2010 г., след настъпили конструктивни нарушения на сградата, създаващи опасност от срутване. В следващите години са извършени редица проучвания и са правени проекти за стабилизирането на постройката. Едва през 2018 година ремонтът става възможен, след значителни промени в първоначалния проект и финансиране на дейностите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Отстранен е основният проблем със събирането на отичащите се води в основите на храма, което е довело до улягането и поддаването на сградата. Извършени са специални технологични процедури за укрепването на основите и стабилизирането на постройката. Изцяло е ремонтирана и покривната конструкция на корабната част на църквата и на камбанарията. Със собствени средства Община Свищов е извършила ремонтни дейности по смяната на дограмата, обновяването на интериора – измазване, шпакловане и боядисване на стените, подмяната на оградата с нова и облагородяването на зелените площи около храма. Изработен е проект за реставрация и консервация на художествените предмети и произведения. Специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) са се заели с процедурите за съхранение на иконите и на иконостаса, който през 1968 г. е обявен за художествен паметник на културата от национално значение. Консерваторските дейности ще продължат и след освещаването на храма, тъй като процесът е сложен и отнема повече време.
Църквата „Св. Преображение“ е построена през 1836 г. върху основите на по-стария храм „Св. Никола“. За времето си това е била внушителна сграда, отличаваща се и доминираща над останалите сгради. Първоначално църквата е нямала купол и камбанария. Първата камбанария е построена 1856-57 г. от майстор Никола Карастоянов и е била малка постройка, в страни от църквата. След нея е имало друга, чиито майстор е неизвестен. Днешната камбанария е построена през 1936 г. по повод 100-годишнината на църквата. Неин автор е арх. Г. Стамов. Първата камбана е дарение от видния свищовски търговец  Георги Високов. Най-забележителната част от църквата е нейният иконостас, дело на тревненски майстор. Преди Освобождението мястото, на което се намира църквата „Св. Преображение“ е било центърът на града и поради този факт църквата се е считала за съборния храм. Тук за първи път се изявява Първият български хор на Янко Мустаков.
В годините, през които храмът е бил затворен, голяма част от църковното имущество е изчезнало. Със средства на епархията и дарения са закупени нови предмети, нужни за свещенодействието и за украсяването на храма. Всеки, който има възможност и желание може да направи своя личен принос, дарявайки средства, икони или други църковни вещи.
 
ПРЕСЦЕНТЪР - ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Кой е Николай Катранов

Николай Катранов, руски възпитаник, поет, е роден в Свищов през 1829 г. и умира в Италия...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания