Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Правителството отпусна 50 хиляди лева за реставрация на най-стария църковен храм в Свищов

Правителството отпусна 50 хиляди лева за реставрация на най-стария църковен храм в Свищов
Добавена на: 2018-11-25 15:19:53

Общинското ръководство ще направи всичко по силите си, храм "Свето Преображение Господне" да отвори врати на най-големия християнски празник – Великден

   След като през миналата година, на база решение за финансиране на МКВПМС, Министерски съвет отпусна повече от 550 хиляди лева за укрепване на земната основа и заздравяване на сградата на храм „Свето Преображение Господне“ в гр. Свищов, тази година Правителството отпусна още 50 хиляди лева за реставраторска дейност и привеждане на най-стария църковен храм в Свищов във вид  подходящ за нормалното му функциониране.
Църквата "Свето Преображение Господне" в Свищов е обявена за недвижима културна ценност – архитектурно-строителен и художествен паметник, с категория "национално значение". Пълното ѝ възстановяване, изискващо консервация и реставрация, е специфична и скъпа дейност, затова приоритетно със сумата ще се реставрират вътрешните стени и колоните на храма. Необходимо е още да бъдат закупени специфични атрибути на църквата и ново обзавеждане с пейки.
Кметът на Свищов изрази благодарност към народния представител Цветан Цветанов, който прие присърце проблема с храма и съдейства за осигуряване на финансирането. Генчо Генчев добави още, че общинското ръководство ще направи всичко по силите си, за да  спази поетия ангажимент към жителите на Свищов и вратите на православния храм да отворят на най-големия християнски празник – Великден.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е първата търговска гимназия

Свищовецът Димитър Хадживасилев, търговец в Букурещ, подарява през 1882 г. средства за...
Научете повече»


Дарителска Кампания