Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Хор „Янко Мустаков“ в Бистрица

Хор „Янко Мустаков“ в Бистрица
Добавена на: 2018-04-04 11:20:55

Хор „Янко Мустаков“ в Бистрица

От миналото до днес, Бистрица и Свищов са огнища на българщината и пазители на духовната съкровищница, наследена от предците ни

Началото на тази история започва с това, че в свищовското семейство на Йорданка и Ангел Димитрови, синът Пламен Пенев довежда преди години снаха – бистричанка. Избират да живеят в полите на Витоша. За Коледа и Великден обичайно си идват в Свищов и нееднократно присъстват на църковните концерти на ПБХ. Свищовската снаха е член на настоятелството на Народно читалище „Св. Цар Борис I - 1909“ в Бистрица. На Коледния концерт миналата година у Здравка Джорева – Пенева вече е назряла идеята да зазвучат църковните песнопения на ПБХ и в бистришката църква „Св. Георги“.
Всичко това го научих след концерта на 25 декември. Приех поканата и съвсем скоро започна организацията за концерт на ПБХ. Тя изцяло беше осъществена от Здравка Пенева, като дори осигури спонсор (Фондация "Българска памет") за част от разходите за това пътуване. Замисълът за това сътрудничество не е случайно хрумване, а всъщност се оказва едва ли не закономерност - Бистрица се гордее също със своите първи неща. Получихме затрогващо благодарствено писмо – „…Изключително сме щастливи от осъщественото гостуване на Първи български хор „Янко Мустаков“ и прекрасния концерт по повод християнския празник Цветница, който хорът изнесе.
Нашето село Бистрица и славният Свищов се родеят по духовна линия и се гордеят с много първенства в културен и исторически план. Първото българско читалище е основано в Свищов, а първото читалище в софийска околия е бистришкото. Първият български хор е свищовският, а първата номинация от Източна Европа, включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, са Бистришките баби. От миналото до днес, Бистрица и Свищов са огнища на българщината и пазители на духовната съкровищница, наследена от предците ни.
Благодарим на Първи български хор за великолепното изпълнение на църковни песнопения, което подариха на бистричани.
Уважаема г-жо Людмилова,
Скъпи хористи,
С безрезервната си обич и безсребърна отдаденост към самодейното изкуство, продължавайте да държите отворена вратата към духовните Вселени, откъдето към днешния ни материален, земен свят да се изсипват мъдрост, красота и хармония!
Желаем Ви успех по пътя на артистичните изяви и до нови срещи в Свищов или в Бистрица!
С най-сърдечна благодарност,
Здравка Пенева,
Член на читалищното настоятелство
НЧ „Св. Цар Борис I – 1909” Бистрица“
След излелия се проливен дъжд рано сутринта, небето се проясни и времето беше  с нас – макар и ветровито, слънцето огряваше като за празник.
Храмът „Св. Георги“ в село Бистрица е построен през 1883 г. Много красив, обновен и просторен. Бе изпълнен с хора, които търпеливо чакаха след приключилата служба да започне концертът на ПБХ. В началото имаше директно включване от БТв , в предаването „Тази сутрин“.
Това бе прекрасната кулминация на пътуването на свищовските хористи за празника Вход Господен.
Предният ден,  една част посети Цари мали град - музеен комплекс в село Белчин, който се състои от средновековната църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях. До крепостта се намира култов комплекс, където е бил каменният кръст и оброкът Свети Спас или Възнесение Господне, средновековна църква от XV век и останките на два раннохристиянски храма, под чиито основи се намират руините на езическо светилище.
Втората група от ПБХ се насочи към Черни връх на снежен поход - в планината зимата си продължаваше.
Свирепият вятър (108 км/ч) осуети достигането до върха и групата остана само с удоволствието от макар и краткото изкачване, досега с природата, чистия въздух и снега.
Хористите от ПБХ „Янко Мустаков“ се прибраха удовлетворени и вдъхновени за предстоящата подготовка на 150 годишния юбилей, който свищовският хор ще чества на 1 юни.
Благодарим от сърце на кмета на Община Свищов г-н Генчо Генчев за това, че осигури транспорта за това пътуване!
 
ЕЛИЗАБЕТ ЛЮДМИЛОВА        
Диригент на ПБХ „Янко Мустаков”
 
 
 
 

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основан първият български хор

Първият български хор е основан през 1868 година в град Свищов от всестранно надарения...
Научете повече»


Дарителска Кампания