Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала „Орел на Дунава”

Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала  „Орел на Дунава”
Добавена на: 2017-06-05 12:59:58

Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала  „Орел на Дунава”
Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала  „Орел на Дунава”
Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала  „Орел на Дунава”

За тринадесети път Свищов стана арена на гладиаторски битки и място за среща между античността и съвремието

За тринадесети път Свищов стана арена на гладиаторски битки и място за среща между античността и съвремието. В дните от петък до неделя жители и гости на общината имаха възможността да наблюдават и да участват в редица прояви в рамките на фестивала. Той започна със спортните състезателни игри „Бързи, смели, сръчни”, в които участваха отбори от училищата в Свищов и други общини.
По време на фестивалните дни участници и гости имаха възможността да присъстват на концерти на групите „Стенли Стефанов Проджект” и „Балканджи”, както и да се насладят на виртуозните изпълнения на световноизвестния музикант Теодосий Спасов и неговата група. Българският фолклор също присъства тази година във фестивала, като бе представен от Фолклорния танцов състав към Арт център „Твореца” – Свищов с ръководител Явор Узунов и Трио „Нове” с ръководител Корнелия Чекелева.
В съботния ден присъстващите се потопиха в дълбините на кулинарните изкушения на древен Рим, благодарение на конкурса, в който участваха всички групи във фестивала и учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов. Под зоркото око на CHEF Туфи – главен готвач на ресторант „Калгари” те сътвориха много изкушения, представиха ги по впечатляващ начин и дадоха възможност на всички желаещи да ги опитат.
И тази година бяха връчени традиционните награди „Орел на Дунава” на две личности, допринесли много за развитието на културата на нашата страна. Наградата за опазване на културно-историческото наследство беше присъдена на проф. Диана Гергова, а наградата за популяризиране на културно-историческото наследство – на Вежди Рашидов. Отличията им бяха връчени от кмета на Общината Генчо Генчев.
Програмата на фестивала в събота завърши със зрелищен сблъсък между групите, пресъздаващ голяма битка.
В неделния ден парад с всички участници по главната улица на града завърши в центъра, на площа „Алеко”, където официално бе поставен край на „Орел на Дунава” `2017.
Д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов официално закри тринадесетото издание на фестивала и заедно с Императора ритуално загаси огъня на фестивала.
На церемонията по закриването присъстваха още народният представител Станислава Стоянова, зам.-кметовете Пламен Петков и Бедри Алиев, секретарят на Общината Любомира Петрова, Стоян Проданов – председател на Съвета по туризъм, както и водещият на церемонията по закриването Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”.
Те участваха в церемонията по връчване на сувенирна монета на представител на всяка от групите.
„Орел на Дунава” `2017 бе организиран от Община Свищов, съвместно с Историческия музей на града и Съвета по туризъм в Свищов.

Пресцентър на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания