Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Започна Националният фестивал на любителските камерни и кафе-театри

Започна Националният фестивал на любителските камерни и кафе-театри
Добавена на: 2017-04-07 16:28:56

Започна Националният фестивал на любителските камерни и кафе-театри
Започна Националният фестивал на любителските камерни и кафе-театри
Започна Националният фестивал на любителските камерни и кафе-театри

Два дни любителите на театралното изкуство ще могат да гледат постановки в Камерната зала на Свищовското читалище

Петнадесетото издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов започна днес. Постановките ще се играят в петък и събота, а жури с председател театроведът Крум Гергицов и членове режисьорите Марин Маринов и Симеон Димитров ще оценява изпълненията.
Фестивалът бе открит официално от кмета на общината Генчо Генчев. Той пожела на всички участници да продължават да усещат удоволствието на театралното изкуство и да радват с изпълненията си любителите на театъра. На откриването присъстваха още Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”, Таня Ликова – главен експерт в Дирекцията, секретарят на Читалището Геновева Танчовска и други.
Водещ на събитието е библиотекарят Маргарита Колева. Пред присъстващите в Камерната зала на Свищовското читалище тя припомни историята на Фестивала. Неговото първо издание е през 1998 година. Тази година той преминава под знака на 140-годишнината от Освобождението на Свищов, 150 години от написването на „Ловчанският владика или беля на ловчанският сахатчия” – първото българско драматично произведение и 155 години от рождението на Иван Д. Шишманов – пръв председател на Съюза на народните читалища, литературен историк и критик, фолклорист и етнограф, филолог, български политик и преподавател.
Събитието се провежда под патронажа на Кмета на Община Свищов.
Първа на сцената на Свищовското читалище се представи театрална трупа „Нашенци” при НЧ „Звезда- 1905”, с. Правда, която представи „Гъделът на дядо Гъди” от Асен Бдинец, постановка на Пенка Атанасова.
В събота, от 11 часа, Драматичният театър при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” ще представи „Не съм от тях, как`Сийке” (Наша Нонка) от Чудомир, постановка на Митко Рупов.
Тази година във фестивала се включват участници от общо 9 населени места в страната.

Пресцентър на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Проект №DIR-5112122-3-68

Дарителска Кампания