Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Детски учителки от Румъния гостуваха на ДГ "Васил Левски" в Свищов

Детски учителки от Румъния гостуваха на ДГ \"Васил Левски\" в Свищов
Добавена на: 2016-12-20 16:22:59

Детски учителки от Румъния гостуваха на ДГ \"Васил Левски\" в Свищов
Детски учителки от Румъния гостуваха на ДГ \"Васил Левски\" в Свищов
Детски учителки от Румъния гостуваха на ДГ \"Васил Левски\" в Свищов

Визитата бе в рамките на проект „Традициите от двете страни на Дунава“

На 19 декември в ДГ“Васил Левски“ гостуваха 10 учителки от детски градини в гр. Зимнич, Турну Мъгуреле и Александрия. Визитата бе в рамките на проект „Традициите от двете страни на Дунава“. Гости на първата визита по този проект бяха и г-жа Анелия Димитрова – зам.-кмет на Община Свищов и г-жа Румяна Кузева – началник отдел“Образование“ при община Свищов.
            По традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол. Децата от IV подготвителна група, с учителки Цветелина Перникова и старши учител Гинка Топалова, представиха обичая Коледуване. От румънските гости те разбраха, че по Коледа в Румъния също даряват с кравайчета децата, които ходят по къщите да рецитират и пеят. Така освен от стопанката, малките коледарчета бяха дарени и от румънските гости с кравайче и ябълка. Те им изпяха традиционна румънска детска коледна песен. Настроението се вдигна още повече, когато домакините им показаха как се танцува влашко хоро от нашата страна на Дунава. И нямаше нищо по естествено от това и гости, и домакини да се хванат на хорото.
            Много забавно бе за всички в коледната работилничка на II група, с главен учител Анна Иванова и старши учител Трифонка Димитрова. В нея деца и родители изработваха заедно сурвакници, коледни сувенири. Г-жа Иванова разказа на гостите за символиката на българската сурвакница. Едва ли всички знаят, но в румънските зимни празници също присъства сурвакничката.
            С много подаръци и снимки за спомен завърши тази щастлива предколедна среща между българските и румънските учители. От името на община Свищов г-жа Анелия Димитрова подари на всички гости календар на община Свищов за 2017 г.
            Както каза директорът на ДГ“Васил Левски“ в приветствието си към гостите, оказа се, че реката не разделя, а свързва хората от двата бряга. Та реката е живот. Каква по-силна връзка между хората от живота?! Затова и песните, и танците, и обичаите ни си приличат и са ни толкова на сърце.

Антония Матова

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Предшественикът на Свищов е римският кастел Нове

Свищов - "градът на римските легиони". Лагерът е бил основан през 45 г. сл. Хр. по...
Научете повече»


Дарителска Кампания