Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Генчо Генчев оттегли предложението си за повишаване на данък сгради

Генчо Генчев оттегли предложението си за повишаване на данък сгради
Добавена на: 2016-12-19 14:41:24

Той обясни, че това ще наложи свиване на бюджета на първостепенните и второстепенните разпоредители и ограничаване на разходите


      На свикана пресконференция в крайдунавския град, кметът Генчев обяви пред медиите решението си да оттегли направеното от него предложение за повишаване на данък сгради. Той се мотивира с това, че времето за информиране на населението е било твърде кратко и хората не са били подготвени психологически за тази промяна в данъците. „В навечерието на Коледните празници не искам хората да бъдат стресирани и напрегнати. Искам да разберат, че тези промени бяха наложени от направените изчисления и необходимостта от промяна в данъка беше основателна. В същото време отчитам, че такива промени изискват разбиране от страна на обществото и няма да злоупотребя с доверието, което те са ми гласували.” – каза пред медиите кметът Генчев.

Той обясни, че това ще наложи свиване на бюджета на първостепенните и второстепенните разпоредители и ограничаване на разходите. Ще се правят икономии, тъй като няма друга алтернатива. Приходите за общината идват от данъци, продажби и бюджет. Общината е разпродадена и приходи от продажби не могат да се реализират. Данък сгради няма да бъде вдигнат и остава единствената алтернатива – оптимизиране на бюджета.

Относно такса битови отпадъци, кметът каза, че отказва да носи чужда отговорност, тъй като интересите на община Свищов не са били защитени в предходния мандат на управление. Кметът обоснова повишаването на такса смет с Решение №191 от 26 април  от 2012 година, с което още тогава е заложено покачването му. На това заседание , през 2012 година, Общински съвет – Свищов гласува с 18 гласа „За”, 1 „Против” и 5 „Въздържали се”, за това, че средствата за покриване на проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Левски (Никопол)", ще бъдат осигурени чрез такса битови отпадъци за времето на изпълнението на проекта.

По проект, сегашното ръководство е задължено да повиши такса смет, за който са направени предварителни разчети, относно неговото покачване.

В заключение, кметът Генчев каза, че общината е в стабилно финансово състояние и ще посрещнем Новата 2017 година без задължения.

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания