Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Ученици от СУ "Николай Катранов" спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург

Ученици от СУ \"Николай Катранов\" спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург
Добавена на: 2016-11-21 16:41:12

Ученици от СУ \"Николай Катранов\" спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург
Ученици от СУ \"Николай Катранов\" спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург
Ученици от СУ \"Николай Катранов\" спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург

ЗА ТРЕТИ ПЪТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ" ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДА В РЕГИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ " ЕВРОСКОЛА", НА ЕП

 На 19.11.2016 година 11 отбори на училища от Ловешка, Великотърновска и Габровска област в художествена галерия „Христо Цокев", град Габрово участваха в Регионално състезание „Евроскола" на Европейския парламент организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, генерална Дирекция за комуникация и Дирекция на информационните бюра на ЕП.
В състезанието могат да участват ученици на възраст 16—18 години, а отборите трябва да се състоят от 5-има ученици, които се готвиха по 14 теми свързани с ЕС и ЕП.
В поканата за участие и темите за  състезанието е включена информация за Европейският съюз, неговата роля, организация и място в света, които предопределят бъдещето на неговите граждани и особено възможностите за развитие на младите в него. В нея се казва още: "Днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни не само да познават, но и да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа. Опитвайки се да вземат важни решения за своя собствен живот, в търсенето на личната си посока, те трябва да участват в европейския дебат и да изпитат "на живо" уникалността и многообразието на това да си гражданин на ЕС."
                Темата която изтеглиха в жребия и трябваше да презентират участниците от СУ „Николай Катранов" е „Членове на ЕП, парламентарни групи, европейски политически семейства" .
След изтичане на времето за подготовка всеки отбор представя пред журито изтеглената по-рано тема на български език за не повече от 5 минути, а в последствие прави и нейно кратко резюме (не повече от 2 минути) на един от трите работни европейски езици — английски, френски или немски. Отборите сами определят начина на представяне: заедно или чрез излъчен(и) от отбора представител(и). Следва размяна на въпроси и отговори с журито. Всяко представяне, включително и сесията с въпроси и отговори, продължава не повече от 15 минути. Не се препоръчва четене по време на представянето на основната теза и резюмето на чужд език. Участниците от СУ „Николай Катранов" бяха единствените, които представиха своето резюме на два езика-английски и немски.
По време на представянето журито оценява уменията на състезателите въз основа на няколко критерия - познаване и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, презентационни и комуникационни умения, работа в екип. Доброто владеене на един от трите работни европейски езици - английски, френски или немски - е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола" в Страсбург.
Председател на журито на регионалното състезание беше Теодор Стойчев, и. д. ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, а членове Бойко Благоев - Връзки с обществеността на Информационното бюро на ЕП в България и Андрей Новаков - най-младия български евродепутат.
Основен докладчик по темата беше Кристиян Варамезов, но в цялостното представяне се включиха всички участници. На английски говори Християн Димитров, а на немски Ренате Майер.
Членовете на журито бяха толкова впечатлени от представянето на  участниците на СУ „Николай Катранов", че изразиха възхищението си още в момента на самото състезание и споделиха, че представянето е толкова пълно и точно, че няма необходимост от задаване на допълнителни въпроси. И още много суперлативи чухме за английския на Християн и немския на Ренате....
При награждаването на победителите евродепутат Андрей Новаков поздрави участниците с думите: „Впечатлен съм от знанията ви. След няколко години нашето бъдеще ще бъде във вашите ръце и аз съм спокоен за това. Всяко евро от Европейския съюз за млади хора е оправдано и вие сте доказателството за това", каза евродепутатът Андрей Новаков след като видя представянето на учениците по темите. Той посъветва младите хора, освен със знания и амбиция, да правят всичко и със сърце. „То дава смисъл. Всичко, което правим, особено в сферата на науката и иновациите, е безполезно, ако не помага на хората и не прави държавата по-богата. Бих стиснал ръката на всеки от вас, който реши да замине за чужбина и да се реализира там, но ще се поклоня на всички, които са решили да се върнат и да работят за страната си".
Групата от СУ „Николай Катранов" е определена да участва в младежкия парламент в Страсбург на 30 март, 2017 година.
А победителите в регионалното състезание "Евроскола", на ЕП, които спечелиха пътуване до Европейския парламент в Страсбург за себе си и за още 20 свои приятели и съученици от СУ "Николай Катранов" са: ХРИСТИЯН ДИЯНОВ ДИМИТРОВ 10 а клас, КРИСТИЯН ЛЮБЧЕВ ВАРАМЕЗОВ, ЗВЕЗДЕЛИН ВЕНЦИСЛАВОВ ВАСИЛЕВ и МОНИКА ХРИСТОВА ПОПОВА 10 б клас, РЕНАТЕ МАЙЕР 11 а клас.
УЧИЛИЩЕТО СЕ ГОРДЕЕ С ВАС И НИЕ ВАШИТЕ УЧИТЕЛИ ВЯРВАМЕ, ЧЕ ВИЕ СТЕ БЪДЕЩИ ДЕПУТАТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ! ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ ГО!
 
По информация на СУ „Николай Катранов”

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания