Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Иск за 1 млн. лв. общо към Община Свищов и АПИ бе отхвърлен от Великотърновския окръжен съд

Иск за 1 млн. лв. общо към Община Свищов и АПИ бе отхвърлен от Великотърновския окръжен съд
Добавена на: 2016-10-31 10:38:54

Решението на съда е в полза на Общината и Агенция „Пътна инфраструктура”

Съдебно дело във връзка с пътнотранспортно произшествие станало на 16.07.2010 година, беше решено в полза на Общината и Агенция „Пътна инфраструктура”.
В катастрофа, станала преди 6 години, загива водач на МПС, а пътуващата с него съпруга е пострадала физически и емоционално. Наследниците на починалия  Н.Н. от гр.Свищов предявяват искове за обезщетения на обща стойност 1 млн.лв. за телесни увреждания, страхови изживявания и неимуществени вреди към Община Свищов и АПИ. В подадената искова молба съпругата и децата на Н.Н. твърдят, че действителните причини, довели до пътнотранспортното произшествие, са свързани със състоянието на пътя и пътните принадлежности; лошото състояние на налична предпазна ограда, както и липсата на надлежни пътни ограничителни системи - мантинели, които да го обезопасяват. По делото бяха назначени четири експертизи – съдебно-медицинска, съдебно-техническа и две автотехнически експертизи. Становището на вещите лица е, че предпазният пешеходен парапет на мястото на произшествието в с. Алеково не е имал за предназначение да задържа моторни превозни средства и е изграден съгласно нормативната база, действаща по времето на строителството на пътя. От събраните по делото доказателства, в т.ч. заключенията на допуснатите съдебно - техническа и две автотехнически експертизи, се установи по категоричен начин, че станалото ПТП е резултат на поведението на починалия водач. Съгласно констатацията на съда автомобилът на починалия е бил управляван с превишена скорост, нарушени са разпоредбите съответно на чл.20, чл.21,ал.1 и чл. 35,ал.1 ЗДвП, и чл.73,ал.1 ППЗДвП. При изяснената от фактическа и правна страна обстановка по делото Окръжен съд - Велико Търново приема, че предявените от семейството на починалия искове са неоснователни и недоказани, поради което и като такива същите са отхвърлени.
Ищците са осъдени да заплатят на Община Свищов направените от общината разноски по делото.

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Първото училищно дарение в България

През 1812 г. свищовецът Филип Сакалариевич, търговец във Виена, прави първото в България...
Научете повече»


Дарителска Кампания