Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

В навечерието на Международния ден на белия бастун в Свищов отбелязаха важността на този ден

В навечерието на Международния ден на белия бастун  в Свищов отбелязаха важността на този ден
Добавена на: 2016-10-14 10:19:33

В навечерието на Международния ден на белия бастун  в Свищов отбелязаха важността на този ден
В навечерието на Международния ден на белия бастун  в Свищов отбелязаха важността на този ден
В навечерието на Международния ден на белия бастун  в Свищов отбелязаха важността на този ден

У нас международния ден е отбелязан за първи път през 1980 година, с прояви организирани от Съюза на слепите в България

Малко преди датата 15 октомври, хората със зрителни нарушения в Свищов се събраха, за да отбележат важността на Международния ден на белия бастун.
Председателят на териториалната организация на слепите Мария Велчева разказа, че 15 октомври се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите, с цел привличане на вниманието на световната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага, бастуните използвани от слепите хора да бъдат в бял цвят, за да се забелязват по-добре и още следващата година кметът на Париж реализира тази идея. Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица. Посредством него, използвайки определени техники, хората с нарушено зрение получават по тактилно-двигателен път информация за състоянието на обкръжаващата ги среда. Международният ден на белия бастун е символ на самостоятелността на слепите хора и стремежа им за достоен живот и равноправие. У нас този ден е отбелязан за първи път през 1980 година, с прояви организирани от Съюза на слепите в България.
След като направи ретроспекция на празника, председателят на местната организация Мария Велчева благодари за активността на хората членуващи в нея. В присъствието на кмета Генчев и служители на Общината, които бяха поканени на празника, тя спомена, че информираността е много важна за незрящите хора. Именно по тази причина всяка сряда се правят срещи в клуба, на които се обменят актуални новини и полезна информация. От името на всички г-жа Велчева благодари на общинското ръководство за предоставения компютър и служителят, който да борави с него. Тя с радост подчерта, че вече цялата информация и база данни за членовете е въведена в компютъра и досиетата са цифровизирани. Това е огромно облекчение за всички и значително улеснява работата на териториалната организация на слепите в Свищов.
За Международния ден на белия бастун от сладкарница „Виена” бяха предоставили вкусни рула, с които  всички  се почерпиха за здраве.
 
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

В Свищов е основана първата администрация

През 1877 г. в града е установена първата българска гражданска администрация, начело...
Научете повече»


Дарителска Кампания