Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си

Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си
Добавена на: 2016-06-27 15:37:46

Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си
Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си
Свищов отбеляза 139 години от Освобождението си

На тази дата през 1877 г. руските войски нахлуват по бреговете на Дунава край Свищов и той става първия освободен български град

На днешния 27 юни Свищов отбелязва 139 години от Освобождението си. На тази дата през 1877 г. руските войски нахлуват по бреговете на Дунава край Свищов и той става първия освободен български град.
В храм „Света Троица” рано сутринта бе отслужен Благодарствен молебен. По-късно в зала 1 на Общината се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, на което гл. инспектор Стефан Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов”.
По традиция на Братската могила в местността „Паметниците” жители и гости на общината се събраха, за да отдадат почит към загиналите български и чуждестранни воини за свободата на Отечеството. Архиерейският наместник протойерей Руслан Личев и свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха панихида за загиналите за Освобождението на град Свищов. Водещ на церемонията в м. Паметниците бе Йото Йотов, а в програмата участие взеха Мъжка вокална група с ръководител Петър Михайлов и Военно формирование 28 880 – гр. Белене.
В поздравителното си слово кметът Генчо Генчев отбеляза:
- Свищов стана първият освободен град и постави началото на следосвобожденската история на българската държава. Много възрожденски будители и патриоти от Свищов имат своя достоен принос в борбата за духовна свобода, борбата за новобългарска просвета и в националноосвободитените борби на българите. Внушителен е броят на свищовските патриоти, отдали сили и енергия за българското освобождение. Всички те живяха и работиха не за лични материални блага, а в името на свободна и независима България.
На Братската могила венци и цветя поднесоха Якуб Флашински – втори секретар и заместник-консул на Полша, кметът Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, народните представители Клавдия Ганчева, Милен Михов, Иван Димитров и Мартин Димитров, представители на политически и неправителствени организации, учебни заведения, граждани. По-късно бяха поднесени цветя в знак на признателност и пред паметника на ген. Драгомиров и паметника, символизиращ стъпването на освободителите в Свищов. Гостите на церемонията имаха възможността да посетят и музея „Преминаване на руските войски”. Честването на 139-ата годишнина от Освобождението на Свищов започна още в петък с различни инициативи, организирани от Община Свищов. Кулминацията бе в неделния ден, когато се проведе зрелищна възстановка на форсирането на река Дунав и Освобождението на Свищов. За последно такава е била организирана преди 39 години. Във вчерашния ден хиляди местни жители и гости се събраха в м. Паметниците, за да видят възстановката на национално дружество „Традиция”. Идеята на кмета Генчо Генчев е догодина събитието да бъде още по-мащабно и отново да има много голям интерес към него, за да могат малки и големи да помнят историята и да пазят българските традиции.

ПРЕСЦЕНТЪР на Община Свищов

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е първият освободен град от турско робство

Следобеда на 26 юни 1877 г. генерал Драгомиров обиколил полковете и се обърнал към войниците...
Научете повече»


Дарителска Кампания