Свищов - Вашето мнение Община Свищов - Сигнали за корупция Туризъм в Свищов

На 26 юни ще видим преминаването на руските войски през Дунав край Свищов със зрелищна възстановка

На 26 юни ще видим преминаването на руските войски през Дунав край Свищов със зрелищна възстановка
Добавена на: 2016-06-14 17:06:55

На 26 юни ще видим преминаването на руските войски през Дунав край Свищов със зрелищна възстановка

Общинската управа в Свищов подготвя атрактивна възстановка по повод 139 години от освобождението на Свищов

Атрактивна възстановка на преминаването на руските войски на река Дунав подготвя общинската управа в Свищов. С историческия  акт ще бъдат отбелязани 139 години от освобождението на крайдунавския град. Мащабното събитие е насрочено за 10.30 часа на 26 юни 2016г. Същия ден на брега на Дунав, в местността „Паметниците“ ще се струпат опълченци от клуб „Традиция”. Те ще пресъздадат значимото събитие, като ще са в автентични военни униформи, ще стрелят с оръжия и ще плуват по Дунав с лодки. Зрелищното събитие ще започне с появата на 5 лодки с руснаци, които дебаркират на свищовския бряг. Те ще бъдат посрещнати със стрелба от турски оръдия. Ще последват бойни действия, като руските войски ще нападат, а османлиите ще се отбраняват. Зрителите ще наблюдават как нахлуват турски подкрепления, но пристигнал втори руски ешалон ще се включи в битката и десният бряг на Свищов ще бъде превзет. Претърпели огромни загуби, турците ще се оттеглят към село Вардим и Търново.
Освен, че ще наблюдават изявата на клуб „Традиция”, жителите и гостите на Свищов, както и официалните лица ще поднесат цветя и венци в историческата местност „Паметниците”. Това събитие ще предшества юбилейното честване на 140 години от преминаването на руските войски на Дунав край Свищов, който е първият освободен български град.
След прекъсване от 39 години по идея на новия кмет това паметно събитие от нашата история ще бъде отбелязано с редица културни и обществени прояви, които ще предшестват и съпътстват действията по възстановката. Още на 24 юни в градинката около паметника на Свободата в Свищов ще пристигне част от екипа на клуб „Традиция“, който ще експонира музей на открито, където гражданите и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до дрехи, оръжия и предмети с историческа стойност и значение. Същата експозиция ще се пренесе в деня на възстановката в парк „Паметниците“, с което се предвижда да стане достояние на повече посетители. Тържествата на 26 юни продължават с празнична програма през целия ден с участието на местни изпълнители. 27 юни - денят, в който се отбелязва освобождението на Свищов ще премине с тържествено поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

ПРЕСЦЕНТЪР - ОБЩИНА СВИЩОВ

Свищов в снимки

Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов Община Свищов

Знаете ли че ...

Свищов е от последните завоювани градове

Свищов е измежду последните български селища, които биват завоювани от отоманците...
Научете повече»


Дарителска Кампания